Ascultă Radio România Reșița Live

Ploile în exces au stricat culturile experimentale de căpşuni din Bocşa, deşi producţia de anul acesta a fost însemnată

Un produs de sezon, afectat de ploile de la începutul acestei veri, este căpşuna de grădină, cultură în care a investit de peste 3 ani Andrei Minciuc din Bocşa:

Ploile în exces au stricat culturile experimentale de căpşuni din Bocşa, deşi producţia de anul acesta a fost însemnată

Articol editat de Gerhard Chwoika, 12 iunie 2023, 13:24 / actualizat: 12 iunie 2023, 14:49

Plantația este în Bocşa Montană, lângă cimitirul ortodox, ca locație. Este în cel de-al 3-lea an, e gândită ca un test să vedem cum funcționează, ce clienți am avea pentru ca pe viitor să punem o suprafață mai mare. Momentan avem undeva la 2.000 mp, dar planul este să ne extindem undeva la cel puțin un hectar. Suprafața am avea și cum spuneam momentan este la nivel experimental să vedem cum merge, să vedem ce efect are asupra plantelor, vremea, dăunătorii etc. Trebuia să ne facem o idee cam cum ar decurge o asemenea plantație, tot procesul de la plantat până la cules și distribuit, până la vânzare. Nu am avut experienţă în domeniu, pur și simplu am zis hai să începem cu căpșuni.

Noi, soția şi cu mine, fiind stabiliți cumva în Germania, am zis hai să vedem dacă merge și cum merge pentru a ne putea întoarce înapoi. Primul an a fost slăbuț, plantele au fost tinere, al 2-lea adică anul trecut a fost ok, să zic, am reușit să ne scoatem investiția, iar anul acesta, să zicem, suntem pe plus, dar din așteptările noastre, cu o pierdere undeva la 70% din cauza ploilor, plantele şi rădăcinile au murit pe capete. Anul ăsta este sub așteptările noastre, dar nu ne putem pune cu Dumnezeu, cu stihiile vremii. Exact așa este și cu divinitatea. Plantația o avem în grădină, în spațiu liber și s-a dezvoltat normal până în momentul de față, când ploile au început să crească în intensitate.

De mari probleme am avut parte săptămâna trecută, când în fiecare zi i-a dat cu ploaie şi începe din nou şi săptămâna asta, deci și așa sunt afectate la maxim. Noi nu le stropim cu absolut nimic şi au început pur și simplu să se ofilească. Fructe sunt pe ele, dar nu mai avem ce să facem cu ele și am început deja să le scoatem din din pământ pentru că sunt moarte. Avem un singur soi, se numește Vibrant. La maturitate are un gust dulce-acrișor. De exemplu, cum a fost anul trecut au fost foarte dulci. Anul acesta n-au avut parte de cine știe ce soare, dar gustul și aroma sunt deosebite.

Avem o colaborare cu o gelaterie din Centrul Civic din Reşiţa. Noi livrăm proaspăt, iar ei își produc singur înghețata, iar mare parte din producţie o facem prin livrare directă la domiciliu prin comenzile de la cetățeni. Până acum câteva zile am dat cu 20 lei kilogramul de fructe neafectate de ploi, iar cel pentru dulceață cu 8 lei. Pentru dulceață însemnând acele căpșuni lovite sau afectate de ploaie. Cele de consum sunt absolut perfecte, sunt una și una. În acest sezon să spunem că până pe săptămâna viitoare am mai avea căpşuni pentru că soiul este unifer. Ar trebui să producă normal până la sfârșitul lunii iunie, dar din cauza vremii încheie mult mai repede.

Pentru cei care ar dori să investească într-o asemenea plantație, se merită, ce le recomandați?

Se merită, din ce am observat eu, dar ar trebui și solarii. Se poate cultiva şi afară şi în solarii, dar măcar să aibă o plasă de de protecție pentru că dacă avem parte de un an cu ploi cum a fost acesta atunci avem pierderi deosebit de mari, iar un spațiu protejat ne-ar mai ajuta puțin. Cei care doresc ne pot găsi pe pagina de socializare „Căpșuni Bocşa” sau pur și simplu se pot deplasa la Bocşa sau le aducem noi la Reșița. Bineînțeles dacă sunt clienţi care vor să facă o ieşire, pot veni să ia o gură de aer proaspăt, suntem aproape de pădure, ne pot vizita plantația oricând. Noi trebuie să avem grijă de plantație, dar vizitatorii pot sta la un metru de noi de exemplu şi pot vedea tot ce facem noi. Repet: nu le stropim cu absolut nimic, bineînțeles se fac tratamentele necesare la început când intră planta în vegetație, pentru boli. Dar după ce încep să înflorească nu le mai tratăm cu absolut nimic. Acum ele sunt în anul 3 de rod, mai au încă un an normal pentru că de-obicei 4 ani să țin, după care reîntinerim plantaţia. Dar anul acesta din cauza vremii, în septembrie va trebui să le schimbăm pe toate. Voi planta din nou alte plante tinere, le voi scoate pe acestea și atunci la anul va fi o plantație nouă, tânără şi mai viguroasă„.

Amintim că, UDMR a elaborat un proiect de lege care prevede un sprijin financiar de 10.000 lei/ hectar pentru cultivatorii de căpșune. Proiectul a fost depus miercuri, 7 iunie în Parlament şi propune susținerea agriculturilor de căpșune și acordarea sprijinului prioritar celor care lucrează în acest sector.

Sursa foto: facebook Căpşuni Bocşa

Primele roșii românești ajung în piețele din Caraş-Severin imediat după Paște. Legumicultorii din Dolj se pregătesc intens
Agricultură luni, 14 aprilie 2025, 12:07

Primele roșii românești ajung în piețele din Caraş-Severin imediat după Paște. Legumicultorii din Dolj se pregătesc intens

După sărbătorile pascale, consumatorii se vor putea bucura de primele roșii românești din acest an. Legumicultorii din județul Dolj,...

Primele roșii românești ajung în piețele din Caraş-Severin imediat după Paște. Legumicultorii din Dolj se pregătesc intens
Pregătiri pentru Florii: Ce caută bănăţenii în piețe înainte de sărbătoare
Agricultură vineri, 11 aprilie 2025, 17:00

Pregătiri pentru Florii: Ce caută bănăţenii în piețe înainte de sărbătoare

Pe măsură ce se apropie Floriile, piețele din Caraş-Severin devin tot mai animate. Românii iasă la cumpărături, pregătindu-se pentru una...

Pregătiri pentru Florii: Ce caută bănăţenii în piețe înainte de sărbătoare
Târg de Paște la Berzovia: Un eveniment pentru comunitate
Agricultură joi, 10 aprilie 2025, 15:00

Târg de Paște la Berzovia: Un eveniment pentru comunitate

Târg de Paște la Berzovia: Un eveniment pentru comunitate. Târgul se va desfășura în perioada 13 – 22 aprilie 2025 Primăvara aduce nu...

Târg de Paște la Berzovia: Un eveniment pentru comunitate
Sprijin financiar majorat pentru românii care împăduresc terenuri: 640 euro/ hectar prin PNRR
Agricultură miercuri, 9 aprilie 2025, 19:49

Sprijin financiar majorat pentru românii care împăduresc terenuri: 640 euro/ hectar prin PNRR

Guvernul a aprobat majorarea primei anuale acordate proprietarilor de terenuri care aleg să planteze păduri, în cadrul programului finanțat prin...

Sprijin financiar majorat pentru românii care împăduresc terenuri: 640 euro/ hectar prin PNRR
Agricultură miercuri, 9 aprilie 2025, 14:15

Înghețul din aprilie a compromis grav livezile din Banat: pomicultorii raportează pierderi de până la 90%

Temperaturile scăzute înregistrate la începutul lunii aprilie 2025 au afectat grav livezile din Banat, surprinzând pomii fructiferi aflați deja...

Înghețul din aprilie a compromis grav livezile din Banat: pomicultorii raportează pierderi de până la 90%
Agricultură miercuri, 9 aprilie 2025, 12:35

Ministerul Agriculturii susține sectorul floricol din România: Sprijin financiar în pregătire

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, s-a întâlnit marți, 8 aprilie 2025, cu reprezentanții Asociației Producătorilor...

Ministerul Agriculturii susține sectorul floricol din România: Sprijin financiar în pregătire
Agricultură marți, 8 aprilie 2025, 16:30

Sprijin financiar pentru fermieri: 1.500 Euro pentru fiecare 1.000 mp, cultivaţi cu legume în sere şi solarii

Veste bună pentru fermieri! Aceştia pot profita de sprijinul oferit de Guvern în perioada 2025-2027 prin noua schemă de ajutor de minimis...

Sprijin financiar pentru fermieri: 1.500 Euro pentru fiecare 1.000 mp, cultivaţi cu legume în sere şi solarii
Agricultură duminică, 6 aprilie 2025, 15:00

Târgul de Primăvară Băile Herculane 2025: Tradiții bănățene, produse locale și gastronomie autentică

În perioada 5-6 aprilie 2025, Parcul Central din Băile Herculane a găzduit prima ediţie a Târgului de Primăvară, un eveniment dedicat...

Târgul de Primăvară Băile Herculane 2025: Tradiții bănățene, produse locale și gastronomie autentică