Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO] În zonele rurale din Caraş-Severin, masa tradiţională de Paşti este pregătită din produsele obţinute în propria gospodărie

În mod tradiţional, la masa de Paşti, majoritatea populaţiei consumă carne de miel sau de ied, ouă, brânzeturi, cozonac, legume şi verdeţuri de sezon, dar şi alte alimente specifice, în funcţie de zona geografică şi obiceiurile locale.

[AUDIO] În zonele rurale din Caraş-Severin, masa tradiţională de Paşti este pregătită din produsele obţinute în propria gospodărie

Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 aprilie 2022, 16:05

Simbolismul general al mielului, respectiv al oii şi al berbecului este unul foarte vechi, căci oile au fost printre primele animale domesticite de către om.

Sacrificarea ovinelor era practicată deja de geto-daci, pentru că tăierea mieilor la sosirea primăverii, simboliza renaşterea naturii printr-un festin la care trebuia consumată, în mod special, carnea animalului domestic aflat cel mai la îndemână şi, detaliu important, care se năştea în primele luni ale anului.

În toate casele din zona noastră„, mărturiseşte crescătorul de ovine Mihai Sprâneană din Ţerova, „mielul nu lipseşte pentru că există tradiţie religioasă şi creştinească în primul rând şi în cel de-al doilea este un lucru pe care ni-l dorim cu toţii în preajma Paştilor, odată cu venirea primăverii. În zona noastră, în prima sau cea de-a doua zi de Paşti, finii vin la naşi cu un mic plocon, altul decât la Crăciun când aduc lopăciţa de la porc, adică partea dreaptă din faţă, piciorul, la Paşti vin cu ouă roşii, dar şi cu ouă nevopsite, pe care urmează să le vopsească naşii după plecarea finilor.

Pe masa de Paşti nu lipseşte carnea de miel şi bineînţeles restul mâncărurilor, precum este tradiţionala supă bănăţeană din cocoş, ciorba de miel, sarmalele şi friptura care este şi de miel, dar şi de porc. Cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti, gospodinele prăjiturile, dar majoritatea dintre ele nu le simt gustul decât în ziua de Paşti pentru că ţin post.

În ce mă priveşte, aşa se întâmplă, pe masa de sărbătoare punem totul ce am crescut în propria gospodărie.

Doresc ascultătorilor şi echipei Radio Reşiţa sărbători fericite, luminate şi binecuvântate, multă sănătate şi să auzim de bine!

Mihai Sprânceană
Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 16:45

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci

În solariile din comuna Teregova, județul Caraș-Severin, primele roșii autohtone încep deja să capete culoare, semn că sezonul 2025 este tot...

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 15:11

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%

Campania de însămânțare a culturilor de primăvară din județul Caraș-Severin este aproape finalizată, iar suprafețele programate pentru 2025...

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 13:38

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort

Sezonul căpșunilor românești cultivate în câmp a început timid, dar promițător. Primele loturi și-au făcut deja loc pe tarabele piețelor...

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură miercuri, 28 mai 2025, 20:29

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin

Odată cu venirea verii, treptat piețele din Caraș-Severin se umplu de culoare și prospețime. Primele legume cultivate în câmp au început să...

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură luni, 26 mai 2025, 12:41

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei

Odată cu încălzirea vremii, primele legume românești cultivate în câmp au început să apară pe tarabele din piețe. Legumicultorii se...

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei
Agricultură luni, 26 mai 2025, 11:43

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!

Cinci zile pentru ajutorul de minimis la legume în spații protejate! Fermierii români care cultivă legume în spații protejate – sere sau...

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!
Agricultură vineri, 23 mai 2025, 22:35

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie

Termenul limită pentru depunerea cererilor de plată APIA 2025 a fost prelungit! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat,...

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie
Agricultură miercuri, 21 mai 2025, 17:04

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!

Evenimentul Banat Brunch în Casa Ferch – Experienţă culinară şi culturală, ce a fost programat să aibă loc sâmbătă, 24 mai 2025 la...

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!