Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO] În zonele rurale din Caraş-Severin, masa tradiţională de Paşti este pregătită din produsele obţinute în propria gospodărie

În mod tradiţional, la masa de Paşti, majoritatea populaţiei consumă carne de miel sau de ied, ouă, brânzeturi, cozonac, legume şi verdeţuri de sezon, dar şi alte alimente specifice, în funcţie de zona geografică şi obiceiurile locale.

[AUDIO] În zonele rurale din Caraş-Severin, masa tradiţională de Paşti este pregătită din produsele obţinute în propria gospodărie

Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 aprilie 2022, 16:05

Simbolismul general al mielului, respectiv al oii şi al berbecului este unul foarte vechi, căci oile au fost printre primele animale domesticite de către om.

Sacrificarea ovinelor era practicată deja de geto-daci, pentru că tăierea mieilor la sosirea primăverii, simboliza renaşterea naturii printr-un festin la care trebuia consumată, în mod special, carnea animalului domestic aflat cel mai la îndemână şi, detaliu important, care se năştea în primele luni ale anului.

În toate casele din zona noastră„, mărturiseşte crescătorul de ovine Mihai Sprâneană din Ţerova, „mielul nu lipseşte pentru că există tradiţie religioasă şi creştinească în primul rând şi în cel de-al doilea este un lucru pe care ni-l dorim cu toţii în preajma Paştilor, odată cu venirea primăverii. În zona noastră, în prima sau cea de-a doua zi de Paşti, finii vin la naşi cu un mic plocon, altul decât la Crăciun când aduc lopăciţa de la porc, adică partea dreaptă din faţă, piciorul, la Paşti vin cu ouă roşii, dar şi cu ouă nevopsite, pe care urmează să le vopsească naşii după plecarea finilor.

Pe masa de Paşti nu lipseşte carnea de miel şi bineînţeles restul mâncărurilor, precum este tradiţionala supă bănăţeană din cocoş, ciorba de miel, sarmalele şi friptura care este şi de miel, dar şi de porc. Cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti, gospodinele prăjiturile, dar majoritatea dintre ele nu le simt gustul decât în ziua de Paşti pentru că ţin post.

În ce mă priveşte, aşa se întâmplă, pe masa de sărbătoare punem totul ce am crescut în propria gospodărie.

Doresc ascultătorilor şi echipei Radio Reşiţa sărbători fericite, luminate şi binecuvântate, multă sănătate şi să auzim de bine!

Mihai Sprânceană
Ședință a Comisiei Județene de Fond Funciar la Prefectura Caraș-Severin
Agricultură joi, 6 noiembrie 2025, 21:10

Ședință a Comisiei Județene de Fond Funciar la Prefectura Caraș-Severin

La sediul Instituției Prefectului de Caraș-Severin a avut loc o nouă ședință a Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate...

Ședință a Comisiei Județene de Fond Funciar la Prefectura Caraș-Severin
Programul național „Viața la Țară” – un pas important pentru revitalizarea satului românesc și promovarea agroturismului autentic
Agricultură marți, 4 noiembrie 2025, 20:30

Programul național „Viața la Țară” – un pas important pentru revitalizarea satului românesc și promovarea agroturismului autentic

Proiectul legislativ „Viața la Țară”, inițiat pentru susținerea agroturismului și valorificarea patrimoniului rural, a intrat în linie...

Programul național „Viața la Țară” – un pas important pentru revitalizarea satului românesc și promovarea agroturismului autentic
Toamna – cea mai bună perioadă pentru a planta arbuști ornamentali şi fructiferi
Agricultură luni, 3 noiembrie 2025, 16:20

Toamna – cea mai bună perioadă pentru a planta arbuști ornamentali şi fructiferi

Toamna este considerată de specialiști cel mai bun moment pentru a planta arbuști ornamentali sau fructiferi. După terminarea lucrărilor de...

Toamna – cea mai bună perioadă pentru a planta arbuști ornamentali şi fructiferi
Producție bogată de cartofi în gospodăriile din Cornereva – tradiție, muncă și pasiune pentru pământ
Agricultură luni, 3 noiembrie 2025, 11:29

Producție bogată de cartofi în gospodăriile din Cornereva – tradiție, muncă și pasiune pentru pământ

În gospodăriile producătorilor din Cornereva, cunoscuţi deja pentru produsele tradiționale precum răchia, pălinca, brânzeturile și...

Producție bogată de cartofi în gospodăriile din Cornereva – tradiție, muncă și pasiune pentru pământ
Agricultură duminică, 26 octombrie 2025, 15:45

Expoziția de Ovine Caransebeș 2025 – tradiție, pasiune și performanță genetică

Stațiunea de Cercetare din Caransebeș a fost duminică gazda celei de-a III-a ediții a Expoziției de Ovine Caraș-Severin, organizată de...

Expoziția de Ovine Caransebeș 2025 – tradiție, pasiune și performanță genetică
Agricultură sâmbătă, 25 octombrie 2025, 14:14

Prima ediție a Expoziției de ovine și alte animale, la Comorăște – o sărbătoare a tradițiilor bănățene

Comuna Forotic din județul Caraș-Severin devine, în 1 noiembrie 2025, centrul crescătorilor de animale din Banat, odată cu organizarea primei...

Prima ediție a Expoziției de ovine și alte animale, la Comorăște – o sărbătoare a tradițiilor bănățene
Agricultură vineri, 24 octombrie 2025, 20:40

Sprijin financiar sporit de până la 300.000 de euro pentru tinerii fermieri în viitoarea Politică Agricolă Comună

Comisia Europeană a lansat pe 21 octombrie 2025 „Strategia pentru reînnoirea generațională în agricultură”, un plan ambițios care vizează...

Sprijin financiar sporit de până la 300.000 de euro pentru tinerii fermieri în viitoarea Politică Agricolă Comună
Agricultură vineri, 24 octombrie 2025, 13:45

Expoziție de Ovine 2025 la Caransebeș – Tradiție, meșteșug și pasiune pentru creșterea oilor

Eveniment dedicat crescătorilor de oi și iubitorilor de produse tradiționale A.J.C.O.C. Caraș-Severin și S.C.D.C.O.C. Caransebeș îi invită pe...

Expoziție de Ovine 2025 la Caransebeș – Tradiție, meșteșug și pasiune pentru creșterea oilor