Ascultă Radio România Reșița Live

Apa din abundenţă este secretul pepenilor mari şi gustoşi

Vara, pepenele verde este deosebit de apreciat în rândul consumatorilor de toate vârstele. Am făcut un tur al pieţelor şi de la producătorii de lubeniţă am aflat secretul producţiei însemnate de anul acesta, catalogat de specialiştii în agricultură unul extrem de secetos.

Apa din abundenţă este secretul pepenilor mari şi gustoşi

Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 august 2024, 18:53

Veniţi să-şi desfacă marfa în pieţele agroalimentare din Caraş-Severin, producătorii de pepeni spun că, deşi seceta pedologică face pagube multiple, administrarea în abundenţă a apei în perioadele potrivite a dus la recolte însemnate, iar cultivarea în serii, la un interval mai îndelungat de desfacere pe piaţă a acestora, chiar dacă sfârşitul sezonului este pe-aproape.

Am stat de vorbă cu Loredana Elena Zăvadă din Unirea, judeţul Dolj:

Este adevărat că ne găsim pe sfârșitul sezonului de lubeniță, dar trei săptămâni mai avem pentru că le-am pus în serii, iar până pe 15-20-25 septembrie tot timpul sunt lubenițe. Am avut producții mari în vara asta pentru că am udat cu apă din fântânile forate la a treia pânză freatică, 30 şi ceva – 40 de metri adâncime și avem apa și acesta este secretul lubenițelor, căldură și apă din plin„.

De o producţie însemnată de pepeni verzi s-a bucurat anul acesta şi producătorul Ionel Ianca din Fârliug, de la care am aflat că apa este ingredientul principal în creşterea şi dezvoltarea lubeniţelor:

Secretul, în mare, este că dacă avem apă se face treabă. Acolo unde nu este de irigat nu se face nimic. Am fântâni că râul a secat, nu mai este gram de apă și care n-au fântâni au pierdut toată recolta deci secretul coacerii lubeniței este apa pe primul loc. De la apa multă şi de la căldura mare s-au copt devreme și cred că se şi termină mai devreme. Mai am vreo două – trei săptămâni și se termină„.

Pe lângă o producţie bogată de pepeni, Ionel Ianca se mândreşte şi cu recolte însemnate în câmp la: ardei, cartofi, ceapă, vinete şi usturoi.

Potrivit producătorilor de pepeni, lubeniţa românească, se va mai găsi pe tarabele din pieţe până cel târziu la jumătatea lunii septembrie.

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 15:32

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin anunță că procesul de evaluare al culturilor agricole afectate de seceta pedologică este...

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 14:05

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate

Primăria comunei Obreja, împreună cu fermierii din localitățile Obreja, Ciuta, Iaz și Var, organizează Festivalul Fermierilor, un eveniment...

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul
Agricultură joi, 16 octombrie 2025, 18:00

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul

Primăria Orașului Bocșa, în parteneriat cu Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură și Direcția pentru Agricultură Județeană...

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul
Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024
Agricultură miercuri, 15 octombrie 2025, 22:58

Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024

Suprafața dedicată agriculturii ecologice din România a crescut cu 160% în ultimul deceniu, ajungând în 2024 la peste 780.000 de hectare, ceea...

Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024
Agricultură luni, 13 octombrie 2025, 12:19

Hodi’s Pumpkin Fest 2025 la Mailat: Festivalul Dovleacului readuce magia toamnei între Arad și Timișoara

Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi la Mailat pe raza comunei Vinga, unde s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Hodi’s Pumpkin Fest –...

Hodi’s Pumpkin Fest 2025 la Mailat: Festivalul Dovleacului readuce magia toamnei între Arad și Timișoara
Agricultură luni, 13 octombrie 2025, 11:25

Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei

Toamna 2025 aduce o recoltă bogată de varză în piețele din Caraș-Severin, unde tarabele sunt pline de căpățâni mari și frunze subțiri,...

Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei
Agricultură joi, 9 octombrie 2025, 20:00

Tradiții și gusturi autentice, în culorile toamnei, la Caransebeş

Ediția a doua a târgului „Tradiții și obiceiuri în culorile toamnei” s-a desfășurat joi, 9 octombrie 2025, în curtea Muzeului Județean...

Tradiții și gusturi autentice, în culorile toamnei, la Caransebeş
Agricultură marți, 7 octombrie 2025, 18:20

Festivalul Răchiei și al Bucatelor Tradiționale din Banatul de Munte 2025 la ediția a XXIV-a în Băile Herculane cu ocazia Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti

Între 10 și 12 octombrie 2025, Băile Herculane devine capitala tradițiilor bănățene, găzduind Festivalul Răchiei și al Bucatelor...

Festivalul Răchiei și al Bucatelor Tradiționale din Banatul de Munte 2025 la ediția a XXIV-a în Băile Herculane cu ocazia Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti