Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, un eveniment marcat în România, anual, la data de 9 octombrie, dedicat comemorării victimelor deportării evreilor între anii 1940-1945 şi în special, rolului României în acest dramatic episod al istoriei, este marcată marţi şi la sinagoga maură din Reşiţa, obiectiv edificat în 1907, locaţie în care comunitatea evreiască a organizat Ziua porţilor deschise.

Anul acesta, cea mai importantă sărbătoare din noul an 5780, în care evreii au trecut cu doar câteva zile în urmă, Yom Kippur sau Ziua Pocăinţei, a decalat cu o zi evenimentul dedicat comemorării Holocaustului în România, a transmis pentru Radio Reşiţa, preşedintele comunităţii evreieşti din municipiul de pe Bârzava, Ivan Schnabel. Conform acestuia, Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului în România va fi marcată joi, 10 octombrie începând cu ora 10.00.

Ivan Schnabel

Toţi cei interesaţi de istoria poporului evreu şi de cea a cultului mosaic de pe meleagurile bănăţene pot afla lucruri interesante, trecând pragul micii comunităţi evreieşti din municipiul de pe Bârzava.

În incinta sinagogii din municipiul de pe Bârzava, cu prilejul acestui eveniment, Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan vernisează o expoziţie de fotografii cu simboluri iudaice, imagini realizate de omul de cultură cărăşean, Erwin Josef Ţigla.

Amintim că, în prezent în Caraş-Severin comunitatea evreiască numără aproximativ 70 de membri, din care 4 supravieţuitori ai Holocaustului, care se întâlnesc ocazional în două sinagogi, la Caransebeş şi Reşiţa şi îşi comemorează defuncţii în 4 cimitire: la Bocşa, Oraviţa, Mehadia şi Reşiţa.

În intervalul orar 10.00-18.00, porţile lăcaşului de cult, precum şi ale muzeului din incinta acestuia, vor fi deschise publicului vizitator, toţi cei interesaţi de istoria poporului evreu şi de cea a cultului mosaic de pe aceste meleaguri vor putea afla lucruri interesante, trecând pragul micii comunităţi evreieşti din Reşiţa, care, în prezent, mai numără aproximativ 30 de membri de origine, a declarat pentru Radio Reşiţa preşedintele acesteia, Ivan Schnabel.