Principalele instituţii din Caraş-Severin s-au aşezat la o masă rotundă pentru a găsi soluţii la o problemă extrem de importantă consumul de droguri, în special în rândul tinerilor. Din păcate numărul celor care aleg să se drogheze este în creştere în judeţul nostru şi din această cauză tinerii au nevoie specialişti care să-i ajute, atrage atenţia şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dănilă Miloş, cel care a precizat să nu uităm că DROGURILE UCID!

În acest an tema propusă de Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate este SĂNĂTATE PENTRU JUSTIŢIE, JUSTIŢIE PENTRU SĂNĂTATE şi îşi propune să sublinieze importanţa cooperării între instituţiile din domeniul sănătăţii şi justiţiei, care reprezintă cele două feţe ale aceleiaşi monede, atunci când este vorba despre problemele generate de droguri.

Tinerii sunt principalii consumatori de droguri, la aceasta concluzie a ajuns şi comisarul şef Aurelian Vieru coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere antidrug din Caraş-Severin. În cadrul acestei întâlniri, comisarul şef Vieru a prezentat stadiul de implementare a Strategiei Judeţene Antidrog dar a vorbit şi despre planul judeţean de acţiune:

„Din păcate, de ceva timp, consumul de droguri este, într-adevăr, un fenomen. Nu mai sunt cazuri izolate, nu se mai consumă ocazional, consumul fiind în creştere în ultimii ani. La nivelul judeţului, rata de consum este mai mică decât rata consumului la nivel naţional. Vârsta de debut însă este foarte mică şi nu vreau să vă speri dar sunt tineri care au 14 ani, indiferent că este vorba de fete sau băieţi, iar cel mai consumat drog este canabisul şi derivaţii acestuia, respectiv marijuana şi haşiş. Conform unui studiu pe care l-am realizat în urmă cu doi ani, procentul în rândul elevilor de liceu era de 10,1 la sută la consumul de marijuana“, a mai declarat Vieru.

Soluţii pentru limitarea consumului de droguri în rândul tinerilor asta îşi doreşte şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, pentru că tinerii de astăzi sunt viitorul de mâine.
O populatie bine informata si folosirea tuturor mijloacelor media pentru stoparea consumului de droguri. Asta îşi doreşte şi medicul din cadrul UPU SMURD, Cosmin Librimir cel care a salvat de la moarte foarte mulţi consumatori de droguri.

„Şi nu puţine au fost cazurile. Lunar la urgenţe ajung 10-20 tineri drogaţi. Printre substanţele consumate predominând etnobotanicele. Adolescenţii se dovedesc însă extrem de inventivi. Un adolescent a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fumat o cutie întreagă de beţişoare parfumate. Legal, nu poţi să închizi un magazin că are la vânzare aşa ceva, nu poţi să scoţi prenadezul din magazin, pentru că în loc să lipească un obiect cu el, tinerii îl bagă în pungă şi îl folosesc pentru a se droga”, a mai precizat Librimir.

Nu drogurile tradiţionale reprezintă cea mai mare problemă ci etnobotanicele, susţine şi prim procurorul DIICOT Carmen Vrânceanu.

„DIICOT Caraş-Severin continuă lupta cu drogurile! Din pacăte în judeţul nostru cel mai mult se consumă etnobotanice iar cei care sunt prinşi, fie că sunt consumatori sau dealeri de droguri nu pot fi pedepsiţi pentru că de cele mai multe ori nu există un cadru legislativ complet. Şi am să va explic:mereu substanţele care stau la baza etnobotanicelor se schimbă şi dacă nu se regasesc în lege atunci nu pot fi sanctionaţi în niciun fel, susţine prim procurorul DIICOT Carmen Vrânceanu. Pentru că noile substanţe să fie clarificate în lege ca halucinogene DIICOT trebuie să dovedească cu sprijinul medicilor ca toţi cei care au consumat o anumită substanţă au avut o stare de rău continuată cu halucinaţii ori nu sunt foarte mulţi cei care ajung la spital, imediat după ce au consumat etnobotanice şi atunci e mai complicat, unii tineri consumă etnobotanice noaptea în casă iar părinţii au impresia că sunt bolnavi”, susţine prim procurorul DIICOT Carmen Vrânceanu.

Din partea instituţiilor partenere care au participat la dezbatere au mai luat cuvântul şi medicul psihiatru dr. Cristian Ciulacu – SJUR, medicul Gheorghe Stoichescu – preşedintele CJAS CS Ioan Moatăr – ISJ CS dar şi Adelina Rus – DGASPC CS cea care consiliază tinerii consumatori de droguri şi se imăplică activ în rezolvarea acestei probleme importante.

Concluzia acestei întâlniri este simplă, pentru a oferi tratament pentru persoanele care consumă droguri instituţiile din domeniul justiţiei şi sănătăţii trebuie să lucreze împreună pentru ca acestă problemă nu se rezolvă peste noapte.