Ziua Armatei – un reper important pentru întreaga naţiune

Ziua Armatei României reprezintă un reper important, nu doar în calendarul tradiţiilor militare, ci pentru întreaga naţiune, a declarat astăzi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, precizând că niciodată nu va fi uitat curajul celor răniţi în ultimele două decenii în misiunile internaţionale ori în acţiunile desfăşurate în ţară.

„Ziua Armatei României reprezintă un reper important, nu doar în calendarul tradiţiilor militare, ci pentru întreaga noastră naţiune, o zi în care cinstim trecutul glorios al Armatei noastre, în care preţuim prezentul şi ne gândim cu speranţă la viitor. La Păuliş şi la Carei, în Bucureşti şi în marile oraşe, în cimitirele şi la monumentele comemorative de război din ţară sau peste hotare, depunem astăzi coroane de flori şi ne plecăm frunţile în semn de omagiu şi veşnică pomenire a celor căzuţi în marile războaie’, a scris Fifor pe Facebook.

Potrivit acestuia, sacrificiul eroilor naţiunii au impus România în rândul statelor independente ale Europei sfârşitului de secol XIX – la Plevna, Griviţa ori Smârdan.

„Urmaşii lor, prin răsunătoarele izbânzi de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz şi alte legendare câmpuri de bătălie ale Primului Război Mondial, făceau posibilă Marea Unire din 1918, pe care o cinstim în acest an, la Centenar. Nu vom uita, niciodată, curajul celor răniţi în ultimele două decenii în misiunile internaţionale ori în acţiunile desfăşurate în ţară. Le vom fi permanent aproape, lor şi familiilor lor, pentru că Armata României a fost şi va rămâne întotdeauna o familie unită”, a spus ministrul.

El a transmis, cu prilejul Zilei Armatei, tuturor militarilor care îşi servesc ţara sub drapel, în rândul cadrelor active, în rezervă sau retragere, cele mai alese gânduri de preţuire şi respect. „Dumnezeu să binecuvânteze Armata României! La mulţi ani!”, a fost mesajul ministrului Apărării.

În cadrul evenimentelor destinate sărbătoririi Zilei Armatei României – 25 octombrie 2018, la sediul Centrului militar judeţean Caraş-Severin, Reşiţa, str. Sportului nr.4, începând cu ora 11.45, în sala de festivităţi va avea loc „Adunarea solemnă prilejuită de sărbătorirea Zilei Armatei României ”după următorul program :

  • 11.45-12.00 – Întâmpinarea invitaţilor;
  • 12.00-12.03 – Intonarea Imnului Naţional al României;
  • 12.03-12.10 – Oficierea serviciului religios;
  • 12.10-12.15 – Citirea ordinului ministrului Apărării Naţionale privind sărbătorirea Zilei Armatei României
  • 12.15 – 12.20 – ,,25 Octombrie – Ziua Armatei României’’ scurt istoric;
  • 12.20 – 12.30 – ,,Banatul Montan în anul Marii Uniri” – prezintă dl. Roşu Laurenţiu Ovidiu, şef serviciu Arhivele Naţionale, Serviciul Judeţean Caraş-Severin;
  • 12.30 – 12.45 – ,,Intrarea Armatei Române în Banat – 1919”
  • 12.45 – 13.00 – Alocuţiuni ale participanţilor