În ultimele 24 de ore, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au căzut şi au suferit fracturi, entorse sau luxaţii din cauza zonelor cu gheaţă din unele cartiere din municipiul Reşita.

„15 persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa doar în ultimele 24 de ore. 3 persoane au fost internate în cadrul sectiei de Ortopedie cu fracturi. Astfel, în această perioadă ar fi bine ca doamnele să renunţe la încălţămintea cu toc şi să folosească ghete cu talpă de cauciuc cu striaţii adânci, de asemenea, este recomandat mersul cu paşi mici şi cu multă prudenţă”, ne-a declarat astăzi medicul Emil Bunda.

Conform purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean din Reşiţa, Roxana Bălan, 41 de căraşeni s-au accidentat pe gheaţă în prima săptămână din noul an 2020. Atenţie! Amenzile pentru cei care nu curăţă zăpada de pe trotuare este cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei.

În funcţie de gravitatea afectării, tratamentul poate varia de la imobilizarea gipsată sau cu orteză până la tratamentul chirurgical.

Dacă vedem că o persoană a căzut, reflexul oricărui om este să îl ridice imediat. Ori acest lucru este total greşit şi poate agrava situaţia, în primul rând trebuie să încercăm să vorbim cu persoana care a căzuţ să vedem cum se simte şi ce îl doare, apoi să verificăm dacă are vreo deformare a membrelor sau sângerare. Să apelăm imediat la un echipaj de ambulanţă şi să încercăm să îi găsim o poziţie confortabilă până la sosirea echipajului.

Până atunci, dacă situaţia ne permite, ar trebui să ajutăm cu:

  • repaus total al articulaţiei afectate
  • aplicări reci locale pe zonele afectate
  • imobilizarea cu o faşă sau eşarfă a articulaţiei
  • ridicarea membrului în sus
  • în cazul unei sângerări se recomandă presiune locală la locul sângerării şi hidratare pentru a menţine ehilibrul hemodinamic.

Nu încercaţi să interveniţi la luxaţii sau să mişcaţi un os fracturaţ aceste manevre trebuie efectuate numai de personal medical specializat.