La iniţiativa prefectului Cristian Gâfu, astăzi, 28 iulie, a avut loc o şedinţă de lucru pe probleme funciare, la care au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Caraş-Severin, ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi ai Unităţilor Teritorial Administrative Vrani, Vărădia şi Forotic.

          Aceste UAT-uri se află în întârziere cu implementarea legii nr. 165/2013, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau în echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist.

          În cazul UAT Vrani, există 23 de cereri nesoluţionate, pentru o suprafaţă totală de aproximativ 155 ha, precum şi  o sentinţă definitivă de pus în executare.

          La Vărădia trebuie emise 28 de titluri de proprietate şi este necesară refacerea anexelor de inventariere, acestea fiind întocmite necorespunzător.

          UAT Forotic se confruntă cu un caz aparte, aici existând circa 600 de cereri aferente unei suprafeţe de aproximativ 2.200 de ha. Aceste cereri nu au fost soluţionate, deoarece nu a fost finalizată implementarea legii nr. 165/2013. În acest caz, Cristian Gâfu a dispus efectuarea unei verificări de către Corpul de Control al Prefectului, acţiunea urmând a avea loc săptămâna viitoare.

          În data de 17 august, reprezentanţii celor trei UAT-uri au fost convocate din nou la Instituţia Prefectului, iar în situaţia în care până la acea dată nu-şi rezolva problemele, riscă să fie amendate conform legii.