Sala de şedinţe „Sorin Frunzăverde” a Palatului Administrativ din Reșița a găzduit astăzi ceremonia publică de învestire în funcţia de prefect al judeţului Caraş-Severin a Florenţei – Maria Albu.

După cum se știe, ieri seară, Guvernul României a adoptat hotărârea privind exercitarea, cu caracter temporar, prin detaşare în condiţiile legii, a funcţiei publice de prefect de către Florenţa Albu. Aceasta are bogată experienţă în administraţia publică, domeniu în care îşi desfăşoară activitatea de peste 27 de ani. Ea a deţinut anterior funcţia de şef al Serviciului Afaceri Europene din cadrul Instituţiei Prefectului, dar şi pe cea de prefect al judeţului Caraş-Severin, în perioada martie 2016 – iulie 2017.

„Este un moment absolut special pentru mine, am depus din nou jurământul de credinţă patriei mele, judeţului Caraş-Severin, care m-a adoptat, şi cetăţenilor acestui judeţ ”, a declarat prefectul judeţului.

Am depus acest jurământ avându-vă ca martori nu numai pe dumneavoastră, dar în primul rând pe Dumnezeu. Asta mă obligă să îmi fac datoria cu responsabilitate şi credinţă. Sunt extrem de onorată pentru că am fost învestită din nou în această demnitate. Mulţumesc celor care au avut încredere mine şi îi asigur că îmi voi face datoria în litera şi spiritul legii, conform prerogativelor ce revin prefectului. Lucrez în Instituţia Prefectului de peste 27 de ani şi în tot acest timp am fost mândră de asta, în tot acest timp am avut credinţa că este o instituţie de elită, în tot acest timp am ştiut că trebuie să fie o instituţie de echilibru în administraţie care să aducă în primul rând un plus de valoare vieţii cetăţenilor. Împreună cu echipa din Instituţia Prefectului şi de multe ori cu ajutorul serviciilor publice deconcentrate şi al primăriilor, am elaborat proiecte de dezvoltare a judeţului, am ajutat atât cât am putut. De asemenea, am avut diverse proiecte de modernizare a administraţiei, legate de informatizare, de pregătirea profesională a funcţionarilor. Trebuie să facem în continuare aceste lucruri pentru că, în ultima perioadă, din păcate, consider că nu se mai acordă suficientă atenţie pregătirii profesionale a funcţionarilor şi acest lucru se vede în rezultatele şi în performanţele noastre. Trebuie să punem accent pe dezvoltarea comunităţilor pe care le servim, până la urmă. În acest sens, solicit serviciilor publice deconcentrate, structurilor Ministerului Afacerilor Interne, doamnelor şi domnilor primari, conducerii Consiliului Judeţean, să facem împreună o echipă şi, pe perioada mandatului meu, cuvintele de ordine să fie eficienţă, profesionalism şi transparenţă. Îmi doresc o colaborare strânsă, astfel încât să putem avea un exerciţiu administrativ responsabil şi benefic.

La ceremonia de astăzi a fost prezent și ministrul Afacerilor Interne, Ioan Marcel Vela. El a ținut să precizeze că a învestit un reprezentant al Guvernului cu experiență, dar a menționat că a și fost forțat de împrejurări pentru că județul nu mai avea prefect după ce Matei Lupu a demisionat, iar subprefect nu mai există de aproape 3 luni. De asemenea, ministrul Vela a transmis un mesaj tuturor celor prezenți în sală, nu puțini la număr, că este nevoie ca instituțiile statului să își facă bine treaba. Evident că s-a referit la situația mai puțin plăcută prin care imaginea județului a fost pusă într-o lumină nefavorabilă.

La ceremonia de învestitură au asistat numeroși primari, șefi de  servicii și de instituții deconcentrate, oameni politici, consilieri. Marii absenți, fostul prefect Matei Lupu, președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu și primarul Reșiței, Ioan Popa, acesta din urmă fiind plecat din țară.

Începând de astăzi, poarta principală a Prefecturii Caraș-Severin este deschisă cetățenilor din județ, și asta la solicitarea expresă a ministrului de interne.