Victimele violenței domestice își retrag plângerile

Pe parcursul anului trecut, în Caraș-Severin a scăzut numărul faptelor penale în domeniul violenței în familie. Cu toate acestea, la nivel județean au fost emise 132 de ordine de protecție, majoritatea fiind îndreptate spre agresori bărbați. Conform statisticilor, în mediul urban infracțiunile sesizate scad la 300 (-44, -12,8%), iar în mediul rural cresc la 205 (+7, +3,5%).

De cele mai multe ori, victimele violenței domestice fac reclamație, dar ulterior o retrag. Situația este similară și în Reșița, după cum a declarat comisarul șef Alin Mincan, adjunct al șefului Poliției municipale.

„Avem emise în anul 2022, un număr de 39 de ordine de protecție provizorii. Legislația s-a modificat și ne permite să monitorizăm mai ușor aceste fapte, însă știți cum e, se întâmplă în casă, în spatele pereților. Noi nu putem să combatem acest fenomen sau să luăm măsuri doar atunci când este reclamat de către soț, soție sau membrii familiei. Deci avem instrumente, numai că avem și foarte multe cazuri în care aceste plângeri se retrag”.

Cu alte cuvinte, munca polițistului este zădărnicită de nehotărârea victimei. Legea îi permite să se răzgândească, a mai spus comisarul șef Mincan.

„Noi ne deplasăm acolo, ne sesizăm din oficiu, dar e nevoie de plângere a părții vătămate, care poate să depună plângere în trei luni sau să nu depună plângere. Poliția emite acest ordin de protecție provizorie, pe termen de cinci zile, după care procurorul îl trimite la instanță. Avem multe cazuri în care merge soția, concubina sau soțul agresat în instanță și spune că nu mai dorește emiterea unui ordin de protecție și atunci o luăm de la capăt”.

Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise anul trecut și confirmate de procuror, doar 30%, au fost transformate în ordine de protecţie.

Cele mai citite

Related Articles