Viaţa bolnavilor cu hemofilie din România este pusă în pericol din lipsă de tratament

Viaţa persoanelor care suferă de hemofilie, boală ereditară rară, care se manifestă prin tulburări de coagulare a sângelui este afectată în această perioadă de lipsa medicamentelor. Fiolele care îi ţin în viaţă se găsesc tot mai greu pentru că stocurile spitalelor sunt pe avarie din lipsă de fonduri. Asociaţia Română de Hemofilie a fãcut demersuri în acest sens către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru a rezolva problema, a declarat pentru Radio România Reşiţa, Daniel Andrei, preşedintele acestei organizaţii:

“Ne-am exprimat și noi îngrijorarea cu privire la disponibilitatea produselor de tratament de la nivelul multor unități sanitare. La alte spitale cantitatea de tratament a fost una insuficientă astfel încât nu s-a putut acoperi necesarul pentru toți pacienții, am constatat cu îngrijorare regretăm că acest lucru se datorează unei lipse de finanțări a programului de hemofilie am avut situații de exemplu, când pacient cu hemoragie internă a trebuit să intervină urgent și a fost foarte dificil de a fi rezolvat acest lucru, el este în afara oricărui pericol dar a fost foarte greu de gestionat situația.

Am transmis la rândul nostru hârtii oficiale către instituțiile responsabile astfel încât ne-am exprimat această îngrijorare și faptul că ar trebui intervenit mai urgent pentru că așa cum știm hemofilia este o afecțiune gravă, e o afecțiune cronică sperăm ca aceste lucruri să se rezolve cât mai repede pentru că e vorba de viețile unor oameni.

Timpul pentru noi are o altă dimensiune, fiecare zi din viața noastră se lasă cu anumite repercursiuni adică cu sângerări cu articulații care vor fi afectate în timp dacă nu vom fi tratați cât mai repede.”

În evidenţele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sunt 900 de pacienţi cu hemofilie, aflaţi în tratament, însă în realitate numărul acestora ar ajunge la 2.000.

Sursa foto:pixabay

Cele mai citite

Related Articles