Ascultă Radio România Reșița Live

Vara crește riscul toxiinfecțiilor alimentare. Patru persoane au ajuns la spital în stare gravă!

Vara crește riscul toxiinfecțiilor alimentare. Patru persoane au ajuns la spital în stare gravă!

Articol editat de Daiana Rosca, 5 iulie 2016, 07:57

Atenția acordată produselor comestibile și a băuturilor cumpărate de la vânzători ambulanți sau terase trebuie sporită, deoarece se pot strecura și alimente expirate printre cele în termen de valabilitate sau din cauza condițiilor improprii de depozitare, acestea se degradează înainte de termen. În urma consumarii unor astfel de alimente, apare pericolulul intoxicațiilor si toxiinfecțiilor alimentare, maladii infecțioase provocate de ingerarea unui aliment sau băuturi contaminate cu agenți patogeni: bacterii, virusuri, paraziți. Cele mai frecvente cauze ale contaminarii alimentelor sunt metodele inadecvate de manipulare, preparare și depozitare a hranei. Și în mediul poluat cu diverse toxine, alimentele se pot contamina.

Unele virusuri se transmit și prin apă: hepatita A, Giardia lamblia, Cryptosporidium parvum. Purtători de agenți patogeni sunt și micile animale sau insecte care pot intra în contact cu alimentele: muște, furnici, gândaci de brutărie, rozătoare. Prezența pesticidelor sau a medicamentelor în alimente poate, de asemenea, crea probleme. Ciupercile, pe cât sunt de gustoase pe atât pot fi de periculoase. Anual, un număr mare de oameni se îndreaptă către spitalele de urgență pentru ca au consumat ciuperci. Surpriza este ca si cunoscatorii acestor ciuperci se pot intoxica: ciupercile comestibile aflate în preajma celor sălbatice pot deveni periculoase.

Fructele și legumele nespălate, apa contaminată, carnea sau peștele insuficient preparate pot produce infecții gastrointestinale. Rotavirusul este responsabil în cele mai multe cazuri de infecții gastrointestinale. O dată ingerate alimentele alterate, durează aproximativ 6 ore sau câteva zile până apar simptomele. În cazuri foarte rare cum sunt cele de listerioza sau boala Creutzfeld-Jacob, perioada de incubație poate fi de câteva luni sau câțiva ani. In această perioadă, microbii trec din stomac în intestin, se fixează pe celulele pereților intestinelor și se divid.

În majoritatea cazurilor, primele simptome ale toxiinfecțiilor alimentare apar la câteva ore după ingerarea hranei alterate. Însă există și pacienți la care primele semne apar după câteva zile de la consum. Greaa, dureri abdominale, vomă, diaree apoasă sau cu sânge, dureri de cap, febra, oboseală fizică sunt principalele simptome. La majoritatea pacienților, aceste semne dispar a doua zi, însa există și cazuri grave când acestea se prelungesc sau chiar intervine decesul. Femeile însărcinate trebuie să acorde o importanță sporită calității alimentelor, deoarece toxiinfecțiile pot avea efecte negative atât asupra lor, cât și a fătului.

Daiana Roșca

Caraș-Severin, printre județele cu cele mai puține firme radiate în 2025. Peste 74.800 de radieri la nivel național
Actualitate sâmbătă, 27 decembrie 2025, 07:24

Caraș-Severin, printre județele cu cele mai puține firme radiate în 2025. Peste 74.800 de radieri la nivel național

Caraș-Severin se află printre județele cu cele mai puține firme radiate în 2025. Un număr de 74.806 firme au fost radiate la nivel național...

Caraș-Severin, printre județele cu cele mai puține firme radiate în 2025. Peste 74.800 de radieri la nivel național
În Caraș-Severin se constată o creștere a numărului de accidente rutiere
Actualitate sâmbătă, 27 decembrie 2025, 07:01

În Caraș-Severin se constată o creștere a numărului de accidente rutiere

Pe șoselele din Caraș-Severin s-a înregistrat în acest an o creștere a numărului accidentelor, cât și al persoanelor rănite. Gravitatea...

În Caraș-Severin se constată o creștere a numărului de accidente rutiere
Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic a intrat oficial în execuție
Actualitate sâmbătă, 27 decembrie 2025, 07:00

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic a intrat oficial în execuție

Proiectul major de modernizare a zonei turistice Semenic trece într-o nouă etapă. Primăria Reșița a emis ordinul de începere a lucrărilor, un...

Proiectul de dezvoltare a zonei turistice Semenic a intrat oficial în execuție
Reșița deschide anul fiscal 2026 cu roboței pentru plata taxelor și impozitelor
Actualitate sâmbătă, 27 decembrie 2025, 06:34

Reșița deschide anul fiscal 2026 cu roboței pentru plata taxelor și impozitelor

Fără cozi, fără comisioane: Reșița deschide anul fiscal 2026 cu roboței pentru plata taxelor și impozitelor. Direcția de Taxe și Impozite a...

Reșița deschide anul fiscal 2026 cu roboței pentru plata taxelor și impozitelor
Actualitate sâmbătă, 27 decembrie 2025, 06:07

Reșița: Locuințe sociale moderne și spații verzi în cartierul Mociur

Primăria Reșița a finalizat lucrările de reabilitare a Căminului nr. 2 din cartierul Mociur, oferind 50 de apartamente moderne pentru familii...

Reșița: Locuințe sociale moderne și spații verzi în cartierul Mociur
Actualitate sâmbătă, 27 decembrie 2025, 06:01

Taxe și impozite Timișoara 2026: Ajustări și beneficii pentru plata anticipată

Municipiul Timișoara va aplica în 2026 modificări semnificative la impozitul pe clădiri și terenuri. Pentru clădirile rezidențiale ale...

Taxe și impozite Timișoara 2026: Ajustări și beneficii pentru plata anticipată
Actualitate sâmbătă, 27 decembrie 2025, 06:01

Investiții publice în Bocșa, Caraș-Severin: lucrări culturale aproape de final, infrastructura rămâne o provocare

Investițiile publice în Bocșa, Caraș-Severin avansează, însă nu toate proiectele se desfășoară în ritmul dorit de autorități și...

Investiții publice în Bocșa, Caraș-Severin: lucrări culturale aproape de final, infrastructura rămâne o provocare
Actualitate sâmbătă, 27 decembrie 2025, 06:01

Pasajul Solventul din Timișoara, deschis circulației în regim de șantier

Primarul Dominic Fritz a anunțat deschiderea circulației prin Pasajul Solventul Timișoara, un proiect strategic care conectează cartierele...

Pasajul Solventul din Timișoara, deschis circulației în regim de șantier