Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, în colaborare cu Consiliul Judeţean Timiş şi TVR Timişoara organizează astăzi un eveniment dedicat mişcării de rezistenţă anticomunistă din Munţii Banatului. Acesta cuprinde prezentarea lucrării „Rezistenţa anticomunistă în Valea Almăjului”, susţinută de directorul Muzeului din Caransebeş, Dacian Rancu, proiecţia filmului documentar „Sfinţi fără aureolă” – Nicolae Ciurică – ultimul partizan din Munţii Banatului, în regia lui Constantin Mărăscu, prezintă preşedintele Fundaţiei Culturale Orient Latin din Timişoara, Nina Ceranu şi lansarea cărţii „Sfinţi fără aureolă”, autor Constantin Mărăscu, prezintare făcută de Nina Ceranu în calitate de director al Editurii Eubeea.

Directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, dr. Dacian Rancu, a declarat pentru Radio Reşiţa:


„Sfinţi fără aureolă”, este un serial documentar care aduce în faţa publicului de această dată istoria ultimului partizan în viaţă din Munţiii Banatului – Nicolae Ciurică, care a făcut parte din grupul de rezitenţă anticomunistă condus de colonelul Ion Uţă. Cartea „Sfinţi fără aureolă”, este de asemenea o mărturie a luptei de rezitenţă anticomunistă, care a marcat istoria spaţiului Banatului de Munte.