Nu se doreşte fuziunea Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa cu Universitatea de Vest din Timişoara

Trei persoane se luptă pentru funcţia de rector la Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa.

Este vorba despre: decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Venera Manciu, directorul Departamentului de Energie Electrică şi Informatică, Eugen Răduca şi fostul decan al Facultăţii de Inginerie, Sava Ianici.

Sava Ianici

Fostul decan al Facultăţii de Inginerie, Sava Ianici precizează în proiectul de management că “Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa este o instituţie de învăţământ superior, care pe parcursul celor 45 de ani de existenţă a dovedit o mare capacitate de dezvoltare şi de performare, dobândind o solidă recunoaştere pe plan regional, naţional şi chiar internaţional. În prezent, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa traversează o perioadă dificilă şi se află într-un profund proces de redresare şi de refacere a imaginii sale, care a fost puternic afectată de evenimentele neplăcute petrecute în vara anului 2015 la Facultatea de Ştiinţe Sociale din Reşiţa, legate de posibile acte de corupţie şi de abaterile grave de la etică universitară. Astfel, situaţia financiară a UEM s-a agravat mult şi a devenit critică în ultimele 5 luni ale anului 2015, ajungându- se până la imposibilitatea asigurării drepturilor salariale ale personalului, ceea ce a condus la o tensionare şi mai mare a climatul organizaţional al instituţiei.

Citește pe aceeași temă:

“Dincolo de această atmosferă nefavorabilă creată în jurul universităţii noastre, de dificultăţi şi reţineri inerente, mai existau şi ameninţări comune tuturor celorlalte universităţi naţionale ca: subfinanţarea învăţământului, liberalizarea pieţei educaţionale, reducerea numărului de studenţi, situaţia economică precară a studenţilor, scăderea numărului absolvenţilor de liceu, pregătirea insuficientă a acestora, declinul demografic, emigrarea populaţiei, reducerea cererii pe piaţa muncii, reducerea infrastructurii industriale, contracţia proiectelor de cercetare ştiinţifică aplicată etc.) care vor trebui şi ele luate serios în considerare în viitoarea dezvoltare a UEM.”

La întrebarea – “Fuziunea prin absorbţie cu Universitatea de Vest din Timişoara sau păstrarea autonomiei şi independenţei universitare?”, Sava Ianici a precizat:

“Consider că UEM nu trebuie să renunţe la trecutul său, deoarece nu există prezent fără trecut, cum nu există nici viitor fără prezent. Ea trebuie să-şi regândească componenta managerială prin orientarea spre piaţă, spre  exigenţele eficienţei, calităţii şi rentabilităţii, a creşterii responsabilităţii şi a acceptării concurenţei.”

Citește pe aceeași temă:

Directorul Departamentului de Energie Electrică şi Informatică, Eugen Răduca a precizat în programul managerial: “Candidez pentru că UEM se află acum în pragul dispariţiei în urma unei şmecherii, numită fuziune prin absorbţie şi doresc ca acest lucru să nu se întâmple, pentru că, nu consider a fi moral, corect şi benefic comunităţii locale acest lucru, dar nici angajaţilor din Universitatea Eftimie Murgu din Reșița, pe termen mediu şi lung.

Raduca

Un proces de fuziune este ireversibil, UEM ar dispărea şi chiar dacă în loc ar fi pus un aşa numit Centru de Studii, subordonat total UVT-ului, aşa cum se discută, “să avem pardon”, “una-i una, alta-i alta”. Candidez şi pentru că, consider că sunt unul dintre cei care ştiu şi poate să îndrepte actuala situaţie dificilă din UEM, cu sprijinul şi eforturile angajaţilor, în condiţiile păstrării autonomiei; în contextul în care, dintre cei cu şanse, nu și-au anunţat cert candidatura şi alte persoane, care să îşi asume responsabilitatea, cineva trebuie să încerce să înfăptuiască acest lucru.”

În schimb, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Venera Manciu a precizat: “Perioada ultimilor ani a fost una plină de provocări pentru Universitatea din Reşiţa. Problemele privind scăderea numărului de studenţi, din cauze demografice, dar şi sociale, au fost dublate de cele privind subfinanţarea. Instituţia căreia îi aparţinem cu toţii a reuşit, cu toate acestea, să supravieţuiască, în ciuda tuturor problemelor ivite. Mai mult, a reuşit de-a lungul timpului, să se remarce prin performanţa studenţilor pe care îi instruim, atât în cadrul Facultăţii de Inginerie şi Management, cât şi în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi a Facultăţii de Ştiinţe Sociale.

Venera Manciu

Vă propun în continuare să optaţi în alegerea conducerii Universităţii ”Eftimie Murgu” pentru Viziune, Competenţă şi Integritate. Vă propun să optaţi pentru Seriozitate şi Determinare. Parcursul viitor al universităţii reşiţene depinde în mare măsură de un angajament serios şi totodată curajos deoarece piedicile în calea dezvoltării sunt numeroase.”

Fostul rector Doina Frunzăverde nu a mai putut candida  deoarece conform statutului, nu poate avea mai mult de două mandate în această funcţie.

Din această cauză, şi negocierile de fuziune prin absorbţie cu Universitatea de Vest din Timişoara bat pasul pe loc. Acestea ar putea fi reluate abia din luna martie, după confirmarea noului rector.

Luni, 1 februarie a avut loc dezbaterea publică asupra proiectelor de management ale celor trei candidaţi la funcţia de rector, iar alegerea propriu-zisă a acestuia va avea loc miercuri, 3 februarie. La scrutinul pentru alegerea noului rector pot  participa cadrele didactice titulare, cercetătorii cu norma de bază în instituţie şi reprezentanţi ai studenţilor.

(Daniela Tudor, Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles