Foarte multe persoane din România care au primit prima doză de vaccin anti COVID nu s-au mai prezentat pentru rapel, din diverse motive. Cu această problemă se confruntă şi medicii de familie din Caraş-Severin care au fost notificaţi de centrele de vaccinare că au pacienţi programaţi dar care nu s-au mai prezentat pentru a beneficia de a 2-a doză de vaccin.

Cu o astfel de situaţie s-a confruntat şi medicul de familie din Reşiţa, Daniel Popovici:

Potrivit prospectului Pfizer rapelul trebuie facut la 21 de zile, în timp ce pentru vaccinul Moderna rapelul, la 28 de zile. Oamenii sunt îndemnaţi să urmeze schema completă de vaccinare pentru a putea fi protejaţi împotriva noului coronavirus.

Probleme nu sunt doar în România, opt la sută din cei vaccinaţi în SUA cu serul produs de Moderna sau BioNTech nu s-au mai prezentat la rapel. Este vorba de aproximativ cinci milioane de oameni, după cum relatează New York Timeş citând date puse la dispoziţie de autoritatea sanitară CDC.

Experţii au tot repetat că, în cazul majorităţii vaccinurilor aprobate, sunt necesare două vaccinări pentru a beneficia de o protecţie mai bună şi mai îndelungată. Datele demonstrează că prima vaccinare oferă o oarecare protecţie, dar nu este clar pentru cât timp.