De Ziua Mondială a apei medicii din Caraş-Severin au îndemnat cetăţenii să-şi înceapă ziua cu un pahar de apă, pentru a ţine bolile la distanţă.

Consumul abundent de apă este foarte important pentru starea generală de sănătate. Peste 60% din organismul uman este constituit din apă, motiv pentru care deshidratarea poate pune realmente viaţa în pericol. Înlocuirea apei cu băuturilor acidulate hipercalorice va avea însă un efect negativ asupra organismului, a declarat medicul Daniel Popovici. Cetăţenii din municipiul Reşiţa recunosc că atunci când vine vorba de hidratare preferă apa de la diferite izvoare sau chiar şi pe cea de la robinet.

Bolile care pot fi contactate din apa contaminată sunt o cauză majoră de mortalitate, mai ales în cazul copiilor. Salubritatea inadecvată, epurarea incorectă a apei şi contaminarea apei cu diverse deşeuri produc afecţiuni precum: gastroenterită, hepatită virală, febra tifoidă şi holeră. Apa din mai multe fântâni din judeţul Caraş-Severin, în special din mediul rural este contaminată cu nitriţi şi nitraţi, ceea ce reprezintă un pericol pentru sănătate, mai ales pentru copiii mici şi gravide. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, se înregistrează probleme în localităţi precum Bocşa, Copăcele, Ciudanoviţa, Vărădia, Berzovia, Coronini şi Ezeriş.

Daiana Roşca