Turul de arhitectură din Centrul Istoric a lăsat cortina peste BĂILE CULTURALE HERCULANE!

În stațiunea de pe Valea Cernei s-au încheiat astăzi manifestările din cadrul proiectului BĂILE CULTURALE HERCULANE, cu un tur de arhitectură ghidat, care a cuprins vizitarea clădirilor vechi din Centrul Istoric al stațiunii!

Pe lângă participanții la manifestări, la acest tur au fost prezenți și numeroși localnici și turiști interesați de tema abordată! Turul a pornit de la Statuia lui Hercules, după care participanții s-au deplasat pe Podul de piatră până la Vila Elisabeta, punctul final fiind pasarela peste râul Cerna spre Băile Neptun. Reprezentanții echipei HERCULES PROJECT au împărțit celor prezenți fotografii cu interiorul Băilor Neptun și le-au vorbit despre intențiile de reabilitare a acestui obiectiv istoric din stațiunea de pe Valea Cernei.

Ghidul turului a fost Cristina Apostol – reprezentantul Asociației LOCUS, care derulează proiectul de rabilitare a Băilor Neptun – HERCULANE PROJECT : “În acest tur ghidat de arhitectură am încercat să trecem prin tot ansamblul balnear vechi din Centrul Istoric al Băilor Herculane, începând cu Piața Hercules, ajungând în fața ansamblului Casino – Băile Neptun, iar apoi finalizând în fața clădirii Băilor Neptun, urmărind și podul și întregul ansamblu! Publicul a fost mai numeros decât m-aș fi așteptat, au venit oameni care sunt interesați de patrimoniu, de arhitectură, de ceea ce se întâmplă în Băile Herculane și e foarte bine că am avut nu doar un tur ghidat, cât o conversație în preașabil, ne-am cunoscut mai bine și am apucat să și vorbim, nu doar să povestesc eu și-atât!”

Participanții la acest tur s-au arătat impresionați de ceea ce au văzut și consideră că asemenea tururi trebuie organizate regulat : “Impresia este foarte bună! Eu până acum nu am fost în Băile Herculane și sunt plăcut impresionată de tot ce am văzut și de toată echipa asta de oameni tineri, dornici să se implice și să arate ce trebuie făcut! Sunt foarte utile aceste tururi ghidate și ar trebui mai des făcute!”, ne mărturisește o turistă din Germania.

Concluziile la finalul ediției din acest an a proiectului BĂILE HERCULANE CULTURALE ne sunt prezentate de Andreea Săsăran – managerul de proiect : “Simțim că împreună putem schimba anumite lucruri în țara asta, că putem modifica neîncrederea oamenilor și comunităților într-o încredere în artiștii care vin și schimbă spațiul și sunt responsabili făcând treaba asta! Concluzia mea personală este că merită să ne întoarcem! Noi așa intenționăm… Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică sigur se va întoarce sub o formă sau alta! Poate că următoarea intervenție artistică va fi cu alte arte, că noi asta dorim, să fuzionăm cât mai multe arte și să oferim asta într-un spațiu public comunității de aici, încât să aibe acces la ceea ce înseamnă film, ce înseamnă pictură murală, ce înseamnă teatru, ce înseamnă artă performativă! Ne-am întoarce cu mare drag, deoarece comunitatea a fost incredibilă!”

Ediția din acest an a proiectului BĂILE CULTURALE HERCULANE fost organizată de Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică, Asociația Locus, Asociația Launloc, Cinemobilul și Primăria Băile Herculane, proiectul fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Transilvania Film, partener media fiind RADIO REȘIȚA.

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles