Trupul neînsufleţit al alpinistului arădean Zsolt Török, care a murit în urma unei escalade în Munţii Făgăraş, a fost coborât azi-noapte de salvamontişti pe jos.

Acţiunea de recuperare a fost dificilă, iar elicopterul care fusese solicitat de aceştia încă de ieri nu a putut interveni din cauza vremii nefavorabile. Zsolt Török este autorul unor impresionante recorduri de ascensiune montană, atât în alpinismul românesc, cât şi în cel mondial.

Alpinistul Zsolt Török plecase de câteva zile singur pe munte într-o escaladă în zona Vârfului Negoiu din Făgăraş. Acolo nu era semnal de telefonie mobilă, aşa că apropiaţii nu s-au îngrijorat de la început. Abia ieri, soţia alpinistului a anunţat dispariţia la 112, după ce un grup de alpinişti i-ar fi găsit lucrurile într-un refugiu de pe munte. Căutările au început imediat şi în acţiune au fost implicaţi salvamontişti şi jandarmi din judeţele Sibiu şi Argeş, dar şi un elicopter al Ministerului de Interne.

Bărbatul de 45 de ani a fost găsit mort câteva ore mai târziu. Potrivit salvatorilor montani, el ar fi alunecat între stânci, unde şi-a găsit sfârşitul. Zsolt Török a cucerit cei mai înalţi munţi din lume, fiind considerat unul dintre cei mai buni alpinişti din ţara noastră. Anul trecuţ de Centenarul României, el reuşise să amplaseze drapelul naţional la 7.165 de metri altitudine pe Vârful Pumori din Himalaya, găsind atunci în premieră mondială un nou traseu spre acest pisc.

Crestele munţilor şi alpinismul românesc sunt mai sărace şi mai triste acum – se spune în mesajul de condoleanţe transmis de colegii şi prietenii de la Dispeceratul Naţional Salvamont. Şi ministrul interimar de interne, Mihai Fifor, a postat un mesaj pe internet în memoria alpinistului Zsolt Török.