Tinerii din vestul țării vor să fie independenți

locuri de munca tineri

Elevii din vestul ţării îşi doresc să fie manageri sau să aibă propria afacere. Un studiu făcut de o firmă de electrocasnice, pe un eşantion de 4.000 de tineri, a scos la iveală faptul că aceştia aspiră pe viitor la o profesie ce implică un grad mare de independenţă – băieţii îşi doresc să fie programatori, în timp ce fetele optează pentru meseria de avocat.
Datele centralizate arată că aproximativ 90% dintre cei 4.000 de elevi chestionaţi aleg profesii liberale, care implică independenţă în decizii, şi presupun un puternic spirit antreprenorial.
Pe primul loc în topul meseriilor preferate este profesia de avocat – peste 15% dintre respondenţi îşi doresc o carieră în Drept. Sunt urmaţi în clasament de tinerii care se visează programatori . Aproape 13 la sută dintre elevii chestionaţi au spus că ar face carieră în domeniul IT. Pe ultimul loc în topul preferinţelor este meseria de medic cardiolog.
Spiritul antreprenorial este întâlnit mai ales în cazul fetelor – 34 de procente, în timp ce în rândul băieţilor, doar 19 la sută dintre cei analizaţi dezvoltă această trăsătură. Studiul arată însă că la ambele categorii predomină tendinţa de a prelua conducerea, plăcerea de a negocia şi puterea lor de persuasiune.
Preferinţele băieţilor din liceele din vestul ţării merg cu precădere spre domeniul IT – 38% dintre ei au spus că vor să devină programatori sau ingineri de sisteme informatice. Şi, deşi din trăsăturile lor de personalitate reiese că sunt potriviţi pentru acest domeniu, pot dezvolta cu uşurinţă şi profesii precum expert contabil, agent imobiliar, funcţionar bancar sau controlor de trafic aerian.
În ceea ce le priveşte pe fete, cele mai multe dintre ele au spus că vor o carieră de avocat. În plan secundar, sunt însă interesate şi de profesii sociale, precum cea de medic, psiholog sau profesor. Din analiza personalităţii lor, a reieşit că sunt pregătite pentru meseriile pe care le aleg spontan, dar şi pentru unele noi, precum specialist relaţii publice, educator, traducător sau asistent social.
Conform studiului, elevii sunt predispuşi să aleagă profesii tipice pentru profilul liceului urmat, însă la nivelul ţării noastre, aproximativ 80% dintre absolvenţi lucrează în alt domeniu decât acela pentru care s-au pregătit, iar 74% dintre cei care au terminat o facultate nu sunt mulţumiti de profesia aleasă.

Sursa : digi24.ro

Cele mai citite

Related Articles