Timișul în colaps! 5 localităţi fără gaz metan, de astăzi

Școli și spitale din nou fără încălzire. De la 1 martie gazul nu va mai fi furnizat prin conducta care duce la gospodăriile și instituțiile din: Deta, Denta, Moravița, Banloc și Voiteg.

După criza gazului din toamna anului trecut, când aceste localități au rămas fără alimentare cu gaze naturale, a venit o nouă etapă.

În prag de iarnă 2018, OMV și-a asumat sprijinul activității furnizorilor și distribuitorilor prin accesul la Sistemul Național de Transport Gaze până la data de 1 martie 2019. S-a hotărât ca până la această dată furnizorii Delgaz Grid și Premier Energy, împreună cu ANR și Transgaz să identifice soluția tehnică și legală pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților care au fost afectate de criza gazului în Timiș. Concret? S-a pus problema preluării conductei de la unul dintre distribuitori, lucru care însă nu s-a întâmplat.

Locuitorii din Deta, Denta, Voiteg, Banloc și Moravița au rămas fără gaz în toamna anului trecut, în prag de iarnă. Cauza? Scăderea capacității sondei de la Partoș, care aparține de OMV Petrom. Practic, acest furnizor le-a transmis distribuitorilor (n.r. Delgaz Grid și Premier Energy) că poate livra doar o anumită cotă de gaz de 180-190 de metri cubi pe oră, cantitate insuficientă, în cazul în care numai o centrală de apartament consumă aproximativ 2,8 metri cubi de gaz pe oră. OMV Petrom a spus că, nu poate furniza mai mult gaz pentru că aceasta este capacitatea sondei de la Partoș și exista o soluție de preluare a conductei de la Foeni pentru a prelua gaze din Sistemul Național de Transport de către distribuitori, de la OMV Petrom. Distribuitorul, din ce declară primarii din localitățile afectate, nu dorește să preia această conductă deoarece este fisurată și necesită investiții.