1 iulie – termen limită pentru valorificarea roşiilor cultivate în spații protejate

Guvernul a prelungit până în 1 iulie, perioada de valorificare a tomatelor cultivate în sere şi solarii. Astfel că legumicultorii mai au la dispoziţie câteva zile pentru a-şi comercializa producţia şi a beneficia de ajutorul de minimis. S-a luat această decizie deoarece în primăvară au fost temperaturi deosebit de scăzute, ceea ce a afectat cultura de tomate în spaţii protejate, iar numeroşi fermieri nu au reuşit să valorifice producţia.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Liviu Munteanu: „S-a prelungit perioada de valorificare a tomatelor din cadrul programului de ajutor de minimis, până la 1 iulie inclusiv! În ședința de Guvern din data de 11 iunie 2020 a fost adoptată  hotărârea nr.463 , care modifică și completează HG nr. 248/2020 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” pentru anul 2020”. În primăvara anului 2020, potrivit caracterizării agrometeorologice emisă de ANM, au fost temperaturi deosebit de scăzute pentru această perioadă a anului, situație care a afectat cultura de tomate în spații protejate. Din cauza faptului că numeroși fermierii înscriși în program nu au reușit să valorifice producția de tomate pentru a fi eligibili, s-a decis necesitatea extinderii perioadei de valorificare a tomatelor de la 15 iunie inclusiv până la 1 iulie inclusiv”.     

De asemenea, se va corela termenul de valorificare cu celelalte termene prevăzute de actul normativ, respectiv termenul de depunere a documentelor justificative și de întocmire de către DAJ (Direcția pentru Agricultură județeană) a situației centralizatoare cu sumele reprezentând ajutor de minimis.

Astfel, actul normativ aprobat prevede:

• valorificarea producției până la data de 1 iulie inclusiv;

• depunerea la DAJ a documentelor justificative care atestă valorificarea producției și copia Registrului de evidență a tratamentelor cu produse de protecția plantelor, până la data de 15 iulie inclusiv;

• întocmirea de către DAJ și transmiterea situației centralizatoare a sumelor reprezentând ajutor de minimis la MADR, până la data de 31 iulie 2020.

De același autor

Related Articles