Ascultă Radio România Reșița Live

Terapia durerii la Reșița: prima conferință multidisciplinară organizată de Colegiul Medicilor din Caraș-Severin

Un eveniment de referință pentru comunitatea medicală din Banatul de Munte a avut loc astăzi, prin organizarea primei conferințe dedicate exclusiv terapiei durerii, sub egida Colegiului Medicilor din Caraș-Severin. La acţiunea de astăzi au participat medici din diverse specialități, demonstrând încă o dată importanța colaborării interdisciplinare în tratarea eficientă a durerii cronice și acute.

Terapia durerii la Reșița: prima conferință multidisciplinară organizată de Colegiul Medicilor din Caraș-Severin

Articol editat de Daiana Rosca, 16 aprilie 2025, 18:14

Vicepreședintele Colegiului Medicilor din Caraș-Severin, medicul neurolog Alexandrina Terfăloagă a fost motorul acestei acţiuni, dar s-a bucurat de sprijinul colegilor din CMR CS. Aceasta a condus cu succes conferinţă şi a vorbit şi despre tratamentul cu toxină botulinică în patologia neurologică.

Mă simt onorată că am reușit să organizez acest eveniment. În spatele meu se află o echipă de medici dedicați și întreg Consiliul Județean al Colegiului Medicilor. Tema de astăzi, terapiei durerii este una în care m-am specializat, în special pe utilizarea toxinei botulinice în patologia neurologică. A fost un pas firesc să dăm startul acestor conferințe pentru a ne face auziți și pentru a demonstra că și în Caraș-Severin se face medicină la nivel înalt.”

Unul dintre momentele de referință ale conferinței a fost susținut de dr. Ovidiu Palea, fondatorul Centrului Medical Provita și președinte al Asociației de Algeziologie Intervențională din România, primul medic din țară acreditat de World Institute of Pain care s-a specializat în terapia durerii în Statele Unite ale Americii:

„Terapia durerii nu este doar o ramură a altor specialități, ci devine o specialitate de sine stătătoare. În unele cazuri, durerea devine ea însăși o boală. Tehnicile intervenționale minim-invazive pot trata eficient sursa durerii și, în multe cazuri, ajută pacienții să evite intervențiile chirurgicale majore. Este esențial ca pacientul să fie înțeles și sprijinit, nu ignorat sau stigmatizat.”

Printre speakerii de marcă s-a numărat și prof. dr. Florin Bîrsășteanu, reputat specialist în Radiologie și Imagistică Medicală. Profesorul a subliniat rolul esențial al acestei specialități în identificarea și localizarea durerii:

Radiologia intervențională aduce un aport semnificativ în terapia durerii. Avem aparatură performantă care ne permite să identificăm exact cauza durerii și să intervenim minim invaziv pentru a o bloca. Este o soluție rapidă, eficientă și uneori salvatoare pentru pacienți.”

Președintele Colegiului Medicilor Caraș-Severin, dr. Daniel Popovici, a accentuat actualitatea temei abordate şi le-a mulţumit celor prezenţi:

„Durerea este primul simptom care îl aduce pe pacient în fața medicului. Această conferință ne oferă ocazia să discutăm cele mai noi abordări și să împărtășim experiențe care vor duce, în mod concret, la îmbunătățirea îngrijirii pacienților.”

Conferința a reunit specialiști din neurologie, anestezie, ortopedie, chirurgie, cardiologie, urgenţe, ATI, recuperare medicală și imagistică, consolidând ideea că terapia durerii trebuie abordată multidisciplinar pentru a fi cu adevărat eficientă.

Evenimentul de la Reșița marchează un moment important în promovarea educației medicale continue în domeniul terapiei durerii și promite să devină un punct de referință pentru viitoare inițiative în domeniu.

„Este doar începutul”, a declarat dr. Terfăloagă, angajându-se să transforme această primă conferință într-o tradiție care să contribuie la dezvoltarea unei rețele solide de specialiști în vestul țării și la creșterea calității actului medical în Caraș-Severin și nu numai.

Printre speakerii de marcă s-a aflat și dr. Gheorghe Borcean, medic chirurg și figură cunoscută în etica medicală, care a adus în discuție o temă profundă: locul terapiei durerii în medicina de la sfârșitul vieții.

„Am vrut să asociez durerea cu sfârșitul vieții, cu paliația, cu dilemele actuale de etică medicală. În eseul meu am pledat hotărât împotriva eutanasiei și sinuciderii asistate, indiferent cât de mari sunt durerea sau suferința pacientului. Așa cum spunem NU clonării umane sau eugeniei la începutul vieții, spunem un NU clar și la finalul ei. Este greu să trăiești cu gândul că vei muri, dar mult mai greu să trăiești crezând că nu vei muri, pentru ca apoi să descoperi contrariul.”

O perspectivă pragmatică, dar profund umanistă, a adus și medicul de familie dr. Marius Tătaru, care a subliniat complexitatea fenomenului durerii:

Durerea nu este o simplă senzație, ci o percepție complexă, cu rădăcini neuroanatomice, psihologice și sociale. Ea este abordată de medici din multiple specialități, tocmai de aceea am considerat vital să fim împreună la o masă rotundă – eu, cu terapia cu oxigen-ozon, colega mea cu toxină botulinică, alți colegi cu metode complementare. Niciun medic singur nu poate gestiona complet durerea – este nevoie de o echipă multidisciplinară.”

Aceeași idee a fost susținută și de dr. Loredana Schmelas, președintele Asociației Medicilor de Familie din Caraș-Severin, care a oferit date clare:

Studiile arată că 50% dintre pacienți ajung la medic din cauza durerii, iar peste 25% dintre aceștia caută ajutor pentru dureri reumatice sau osteoarticulare. Terapia durerii este fundamentală în practica noastră. Ne bucurăm că această conferință marchează începutul unei serii de evenimente educaționale.”

Medicul Emil Bunda a completat tabloul printr-o privire din zona Unității de Primiri Urgențe (UPU):

„Durerea este simptomul comun în marea majoritate a patologiilor. În UPU facem tot ce putem pentru a ameliora suferința pacienților. Este foarte important ca noi, medicii din toate domeniile, să învățăm unii de la alții și să aplicăm terapii cât mai eficiente.”

În sesiunea a 2-a a evenimentului asist. univ. Cosmin Trebuian a prezentat managementul durerii acute în urgenţe. O contribuţie importantă a avut-o şi asist. univ. Mihai Hurmuz care a discutat despre infiltraţiile periarticulare pentru controlul durerii în chirurgia ortopedică. De la eveniment nu a lipsit nici medicul Alexandru Buhăceanu, cel care a reuşit să scoată în evidenţă importanţa terapiei durerii în reabilitarea medicală. Şi medicul primar radiolog Ciprian Voina a subliniat precizia ghidajului CT în tratamentul durerilor de la nivelul coloanei vertebrale.

La finalul conferinţei cadrele medicale au transmis un mesaj puternic: durerea trebuie tratată nu doar cu medicamente, ci și cu înțelegere, empatie și cooperare interdisciplinară!

Organizatorii au promis că aceasta este doar prima dintr-o serie de conferințe menite să consolideze poziția medicinei cărășene pe harta excelenței.

„Putem și trebuie să arătăm că în Caraș-Severin se face medicină performantă, adaptată vremurilor și nevoilor reale ale pacienților”, a declarat în încheiere dr. Alexandrina Terfăloagă, vicepreședinta Colegiului Medicilor Caraș-Severin și inițiatoarea acestui demers.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

Ajutoarele de urgență – sprijin esențial pentru cărășenii aflați în nevoie
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 16:00

Ajutoarele de urgență – sprijin esențial pentru cărășenii aflați în nevoie

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin a gestionat solicitări venite din partea cetățenilor aflați în...

Ajutoarele de urgență – sprijin esențial pentru cărășenii aflați în nevoie
AquaCaraș continuă investițiile pentru apă potabilă de calitate în Caraș-Severin
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 15:54

AquaCaraș continuă investițiile pentru apă potabilă de calitate în Caraș-Severin

AquaCaraș continuă investițiile pentru apă potabilă de calitate în Caraș-Severin. A fost inaugurată Uzina de Apă de la Caransebeș După...

AquaCaraș continuă investițiile pentru apă potabilă de calitate în Caraș-Severin
Timotion 11: înscrierile continuă până pe 5 mai!
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 12:50

Timotion 11: înscrierile continuă până pe 5 mai!

Un eveniment sportiv și caritabil care mobilizează comunitatea din vestul țării Timotion, cel mai mare eveniment de alergare cu scop filantropic...

Timotion 11: înscrierile continuă până pe 5 mai!
Incendiu puternic la Reşiţa: O casă distrusă de flăcări, iar un bărbat a fost transportat la spital
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 09:16

Incendiu puternic la Reşiţa: O casă distrusă de flăcări, iar un bărbat a fost transportat la spital

Un incendiu puternic a avut loc pe strada Banaduc din Reșița, când o locuință a fost cuprinsă de flăcări, punând în pericol și casele...

Incendiu puternic la Reşiţa: O casă distrusă de flăcări, iar un bărbat a fost transportat la spital
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 07:23

„Ciudanovița în Mișcare” – un eveniment pentru toate vârstele

Localitatea cu peisaje spectaculoase din județul Caraș-Severin se transformă, pentru o zi, într-un epicentru al mișcării, stilului și...

„Ciudanovița în Mișcare” – un eveniment pentru toate vârstele
Actualitate marți, 29 aprilie 2025, 06:16

Chirurgia laparoscopică se dezvoltă la Reșița datorită tinerilor chirurgi

Spitalul Județean de Urgență din Reșița își propune să aducă chirurgia laparoscopică la cel mai înalt nivel internațional, prin formarea...

Chirurgia laparoscopică se dezvoltă la Reșița datorită tinerilor chirurgi
Actualitate luni, 28 aprilie 2025, 21:27

Grădinița PP3 din Lugoj, a fost inaugurată

Grădinița PP3 din Lugoj, a fost inaugurată. Aceasta se află în cartierul Balta Lată , iar doritprii pot participa la Ziua porţilor deschise...

Grădinița PP3 din Lugoj, a fost inaugurată
Actualitate luni, 28 aprilie 2025, 16:57

Primăria Timișoara modernizează transportul public: tramvaie, troleibuze și autobuze electrice noi pentru un oraș mai curat

Primăria Timișoara face un nou pas important în direcția modernizării mobilității urbane, anunțând achiziționarea a 40 de mijloace de...

Primăria Timișoara modernizează transportul public: tramvaie, troleibuze și autobuze electrice noi pentru un oraș mai curat