Taberele din Caraş-Severin continuă să se degradeze

242

Situaţia taberelor şcolare din Caraş-Severin a fost unul dintre subiectele discutate în şedinţa Colegiului Prefectural. Inspectorul general şcolar a dorit să ştie ce s-a făcut şi dacă s-a făcut ceva pentru redeschiderea lor. Răspunsul a fost oferit de subprefectul judeţului Cătălin Hogea, care timp de mai mulţi ani a condus Direcţia pentru tineret şi sport a judetului Caras-Severin.

Toate cele 10 tabere sunt intabulate, dar nu pot fi modernizate, a explicat acesta:

„Suntem intabulaţi cu toate cele 10 tabere: avem acte, extrase de CF pe ele, dar din pacate nu am găsit până acum nici un program ca să putem să le reabilităm. De mulţi ani a fost dată o circulară – de pe vremea doamnei Ritzi – care a interzis să investim în orice fel de tabără şcolară, alta decât cea funcţională. La vremea respectivă, doar Râul Alb era funcţionala. Am avut un proiect transfrontalier cu parteneri de la Veliko Gradişte, am ajuns în faza de eligibilitate şi ne-am împotmolit la minister pentru că nu puteau asigura cashflow, adică banii pe care trebuia să-i rulăm pentru plata în avans a lucrărilor. Am încercat pe parteneriate public-private, dar şi aici au fost foarte multe piedici şi abia la sfârşitul anului trecut s-a reglementat încă o dată legea parteneriatului public-privat”, a explicat Cătălin Hogea.

Actualul subprefect a mai spus că prin implicarea Inspectoratului Şcolar şi a tuturor celor care doresc, poate se vor putea reabilita măcar 2-3 dintre tabere. A mai fost o încercare prin Consiliul Judeţean să se predea Vila Klaus la Compania Naţională de Investiţii pentru a fi reabilitată, având în vedere că este bun de patrimoniu, dar acolo nu există linie de finanţare pentru asta.

Astfel că, deşi arhitectura clădirilor, dar şi locurile în care se află sunt cu totul şi cu totul deosebite, taberele din Caraş-Severin vor continua să se degradeze.

(Daniela Tudor)