Sute de clădiri funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu

269

Aproape 200 de clădiri din Caraş-Severin funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu. Este vorba de obiective de interes public pentru care este necesară această documentaţie emisă de Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă. Printre acestea sunt şi numeroase unităţi de învăţământ, obiective de turism sau unităţi de alimentaţie publică.

Începând de luna viitoare nu se mai aplică termenul de graţie acordat în vederea intrării în legalitate pentru construcţiile puse în funcţiune în lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu. Termenul de graţie introdus în martie 2016 şi prorogat ulterior în mod succesiv a permis ca, pe toată această perioadă, să nu fie sancţonată încălcarea obligaţiei de a obţine autorizaţia de securitate la incendiu, cu exceptia situaţiilor grave când se impunea însăşi oprirea funcţionării.

„La nivelul judeţului au fost identificate, în urma controalelor, un număr de 183 de obiective care funcţionează fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu”, spune comandantul ISU Semenic, locotenet colonel Cristinel Coneru. Este vorba de 7 clădiri cu săli aglomerate (alimentaţie publică, cultură), 48 de unități de învăţământ, 3 unități de cultură, 5 lăcaşuri de cult, un sediu administrativ, 16 unități de comerţ, 39 de obiective de turism, 50 unități de alimentaţie publică, 7 obiective de producţie, 5 unităţi de îngrijire, două obiective din categoria agrement, sport.

Deşi nu există autorizaţia de securitate la incendiu, copiii nu se află într-un pericol iminent, a ţinut să precizeze şeful Inspecţiei de prevenire, locotenent colonel Aurelian Miloş:

Pentru investitorii care nu au intrat in legalitate, expirarea termenului de graţie atrage riscul ca începând cu 1 octombrie să fie sancţionati în situaţia unui control din partea ISU. De la această regulă sunt totuşi exceptaţi solicitanţii care reuşesc să depună documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu până la data de 30 septembrie 2017 sau care au proiecte în avizare pentru finanţare, sub condiţia ca termenul de conformare să nu depăşeasca totuşi data de 31 decembrie 2017.

Autorizaţiile de securitate la incendiu se emit de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, în conformitate cu solicitările primite în baza art.30 din Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor la finalizarea lucrărilor de execuţie la construcţii noi, dezvoltarea, modernizarea ori schimbarea destinaţiei celor existente.

Subiectul va fi dezbătut pe larg în emisiunea Oameni MAI aproape de tine, de la ora 14.15.

(Sebastian Dragomir)