Pesta porcină ameninţă Vestul. Suspiciuni confirmate în județul Timiș. Inspectorii DSVSA iau măsuri!

O gospodărie din localitatea Belinț, județul Timiș, este vizată de suspiciuni referitoare la pesta porcină africană, iar inspectorii DSVSA Satu-Mare au prelevat probe.

Conform procedurilor, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului, a transmis  Agerpres care citeaza un comunicat al DSVSA Timiș.

Potrivit comunicatului, în urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că în perioada 10-11 ianuarie 2019 au fost cumpărate, de către două persoane din satul Belinţ şi o persoană din satul Bârna, un număr de 25 capete tineret porcin, de la o exploataţie situată în extravilanul localităţii Giroc, judeţul Timiş. Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei. Până la data apariţiei rezultatului de laborator, muriseră 23 porcine.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare. Centrul Local (judeţean) de Control al Bolilor a fost convocat în vederea analizării situaţiei şi adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.