Pesta Porcină Africană, confirmată în două localităţi din judeţul Timiş. Mii de porci vor fi ucişi!

[UPDATE] Două focare de pestă porcină africană au fost confirmate în judeţul Timiş.

Unul a izbucnit la o exploataţie comercială din Cenei şi numără peste 17.900 de suine, iar celălalt într-o gospodărie particulară din localitatea Opătiţa, aparţinătoare oraşului Deta.

Conform directorului DSVSA Timiş, Flavius Nicoară, în cadrul Comitetului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), întrunit în dimineaţa zilei de 19 mai 2023, a fost stabilit planul de măsuri:

S-au confirmat două focare de pestă porcină africană, unul într-o exploatație profesională a Smithfield din Cenei și cealaltă într-o gospodărie a populației din localitatea Opătița, care aparține de orașul Deta. În exploatația comercială sunt peste 17.900 de capete. Astăzi a avut loc comitetul local de combatere al bolilor, s-a întocmit planul de măsuri, care a fost aprobat. De mâine (n.r. sâmbătă) vom trece la uciderea efectivului de porci din ferma comercială: o parte din porci vor fi îngropaţi, iar ceilalţi incineraţi în incineratoare de mare capacitate care sunt la fața locului. În ceea ce privește focarul de la gospodăria din Opătița, acolo au fost șase porci, patru au murit, doi vor fi uciși, iar cadavrele vor fi preluate de o firmă autorizată și duse spre incinerare“.

Flavius Nicoară a mai subliniat că, în urma întrunirii CLCB au fost stabilite zonele de protecţie şi supraveghere de 3 şi respectiv 10 km în jurul focarului unde nu se va mai mişca niciun porc, se va face cartografierea tuturor gospodăriilor de pe raza de incidenţă, se recoltează probe şi se trimit la laborator şi dacă vor fi pozitive vom lua aceleaşi măsuri.

***

Suspiciune de pestă porcină africană la o fermă din judeţul Timiş

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş au suspiciuni privind existenţa unui focar de pestă porcină africană la o fermă a unei societăţi cu capital privat din comuna Cenei, a precizat pentru Radio Reşiţa directorul executiv al DSVSA Caraş-Severin, medicul veterinar Pavel Borchescu unde aproape 18 mii de suine ar urma să fie sacrificate.

Potrivit acestuia, este vorba de o fermă de creştere şi îngrăşare, care numără mult peste 17.900 de suine. Au fost prelevate probe şi se aşteaptă rezultatul de la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală IDSA București.

Potrivit directorului DSVSA Caraş-Severin, Pavel Borchescu, în cazul în care pesta porcină africană se confirmă, toate suinele vor fi sacrificate, urmând să fie stabilite zonele de protecţie şi supraveghere de 3 şi respectiv 10 km din jurul focarului.

Sursa foto: gds.ro

De același autor

Related Articles