„STOP discriminării prin limbaj” – un nou proiect educativ al Departamentului de Asistenţă Socială din cadrul UVT

Universitatea de Vest din Timișoara, prin Departamentul de Asistență Socială de la Facultatea de Sociologie și Psihologie, împreună cu Asociaţia Academia Mămicilor din Timişoara (AMT – C.C.A.S.), vor  lansa o inițiativă  care-și propune eliminarea progresivă din spațiul public a unor cuvinte care accentuează starea de marginalizare a unor persoane dezavantajate social.

Nu de puține ori, în media, pe bloguri, vloguri, în declarațiile unor factori de decizie, etc, se utilizează formulări de genul  „boschetarii / aurolacii de la Gara de Nord” în loc de „persoanele fără adăpost”, ori „bătrânii de la azilul” în loc de „vârstnicii”,  sau „persoanele cu handicap” în loc de „persoanele cu dizabilități”,  „țiganii din Rahova” în loc de „romi”, ”nebunii umblă liberi” în loc de „persoanele cu tulburări psihice”, iar exemplele pot continua.                                

Situațiile de utilizare incorectă a limbajului de asistență socială pot pune în discuție probleme ce țin de zonele discriminării, rasismului, marginalizării indivizilor și grupurilor vulnerabile.      

Proiectul constă într-o monitorizare și înregistrare a informațiilor din spațiul public ( presa online, emisiuni, dezbateri tv etc) realizată de 12 studenți de la specializarea Asistență Socială din cadrul UVT, pentru identificarea unor formulări ca cele prezentate mai sus. Într-o etapă ulterioară se vor transmite scrisori, prin email sau în format fizic, tuturor celor care utilizează asemenea expresii, indicându-se formularea corectă, cu rugămintea de utilizare pe viitor a acestor variante. De asemenea,  cadre didactice de la Departamentul de Asistență Socială de la Facultatea de Sociologie și Psihologie din UVT vor organiza cursuri gratuite pentru o utilizare etică a limbajului, adresate jurnaliștilor, liderilor de opinie, purtătorilor de cuvânt etc. Sunt gândite și acțiuni de premiere a persoanelor publice care folosesc corect referirile despre persoanele vulnerabile. Trebuie precizat că această realitate are la bază cercetări sociologice realizate încă din anul 2006 la Departamentul de Asistență Socială din UVT, identificându-se la nivel național sute de situații în care se accentuează starea de marginalizare prin utilizarea unui limbaj incorect și lipsit de deontologie. Inițiativa acestui proiect poate fi considerată o salvgardare a terminologiei din domeniul asistenței și protecției sociale.

De același autor

Related Articles