Spitalul Județean de Urgență Reșița se alătură inițiativei susținută de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), Ministerul Sănătății și Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT), organizând, mâine, 5 iunie, Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool.

Evenimentul se derulează în cadrul campaniei „Luna Națională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool“, și se derulează, pe plan local, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin. În acest context, la Spitalul Județean de Urgență Reșița (Staționarul II – pe secția Neurologie), s-a organizat un centru de testare pentru persoanele interesate să-și evalueze, în doar câteva minute, consumul personal de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT.

Testul AUDIT este un instrument științific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat și validat de către Organizația Mondială a Sănătății, iar scopul acestuia este diagnosticarea în fază timpurie a unui consum de alcool la risc. Participanții vor primi din partea personalului îndrumare și formare în ceea ce privește riscul dezvolării unor probleme de sănătate asociate consumului dăunător de alcool. Completarea chestionarului AUDIT se va face în mod confidențial de către personalul Spitalului Județean de Urgență Reșița, instruit în acest scop, și anume, dr. Erderly Filimon Liliana, medic specialist neurolog, Strîmbulescu Cristina, psiholog stagiar, și dr. Silvoșanu Cristian, medic primar psihiatru. Unitatea medicală a primit 100 de teste de la DSP.

Datele colectate și analizate vor ajuta specialiștii ALIAT și INSP să înțeleagă mai bine la nivel național fenomenul consumului problematic de alcool, și să dezvolte pe viitor programe de prevenire eficiente.