Soarele puternic ne poate afecta vederea! În timpul verii,nivelul de radiaţii ultraviolete este de cel puţin trei ori mai mare decât în timpul iernii, de aceea medicii recomandă cetăţenilor să poarte ochelari de soare cu protecţie. Durerea, lăcrimarea şi clipitul des sunt primele semne care ar trebui să ne trimită la medic. Expunerile prelungite la soare pot determina apariţia cataractei. Corneea poate fi şi ea afectată de arsurile solare, provocand uneori orbirea temporara, au precizat medicii oftalmologi.

De asemenea, cercetările în domeniu arată că radiaţia solară vizibilă de înaltă energie (HEV) numită şi “blue light” – poate creşte riscul pe termen lung de degenerare maculară, iar persoanele cu concentraţii scăzute de vitamina C sau alţi antioxidanţi în sânge sunt mai predispuse la riscul de a suferi astfel de leziuni cauzate de această radiaţie.

La fel cum cremele solare protejează pielea, ochelarii de soare ne pot proteja ochii chiar şi 100% şi pot diminua considerabil riscul afectării vederii. Astfel, este indicat să purtăm ochelari de protecţie de fiecare dată când ieşim la soare. De asemenea, cercetătorii afirmă că ochelarii de soare ar trebui să blocheze 100% razele UV şi să absoarbă cele mai multe raze HEV (raze vizibile, violet-albastre). Ramele cu un stil curbat, strâns pot să ofere cea mai bună protecţie, deoarece acestea limitează lumina soarelui şi dincolo de periferia lentilelor.

La fel de importante în alegerea ochelarilor de soare sunt şi culorile lentilelor. Astfel, culoarea gri este odihnitoare şi nu alterează percepţia culorilor. Lentilele de culoare maro şi verde distrug cantitatea de UV care pare pot afecta vederea şi sunt recomandate persoanelor care suferă de miopie sau hipermetropie. De asemenea, culoarea galbenă a lentilelor este recomandată în condiţii de cer acoperit.

Daiana Roşca