Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate, a intrat într-o comă profundă! Medicii de familie din Caraş-Severin au trimis Ministerului Sănătăţii şi primului ministru o scrisoare dechisă prin care cer să se ia atitudine. Medicii spun că CNAS nu este capabilă să îşi asume buna funcţionare a sistemului, mentenanţa şi prin urmare, nici validarea serviciilor medicale. De aceea, aceştia solicită emiterea unui ordin care să acopere perioada de nefuncţionare pentru validarea serviciilor efectuate de medicii de la toate nivelurile.

“Traversăm din nou o lungă perioadă de timp în care sistemele informatice nu funcţionează. Am pierdut şirul zilelor în care se întamplă acest lucru, astfel încât acum tinde să devina aceasta o  normalitate”, susţin medicii din Caraş-Severin.

În ciuda comunicatului liniştitor al CNAS din data de 2 noiembrie, unde se afirma că „Sistemul informatic al  cardului naţional de  asigurări de sănătate este în stare de funcţionare, începand cu data de 2 noiembrie 2016, orele 19.00, iar în continuare se efectuează operatiuni tehnice de monitorizare şi  consolidare a acestuia”, în realitate acest lucru nu se întamplă.
 
In continuare medicii spun că:
– nu ni se validează serviciile efectuate
– nu putem elibera reţete în sistem online
– nu se poate face raportarea serviciilor medicale pentru luna octombrie
– nu se poate elibera decontul serviciilor efectuate
– nu se pot factura serviciile pentru cei care au reuşit totuşi să îşi raporteze serviciile
– medicii continuă să piardă nopţile încercând să valideze munca lor de peste zi şi să urce în sistem reţetele eliberate offline.
– tot ce nu se rezolvă în aceste zile, se reportează pentru zilele în care sistemul se va reporni, ceea ce va dubla volumul de muncă, în situaţia în care suntem limitaţi la numărul de consultaţii, atat fizic cât şi informatic.

Realitatea obiectivă confirmă: CNAS nu este capabilă să îşi asume buna funcţionare a PIAS, mentenanţa acesteia şi prin urmare, nici validarea serviciilor medicale. De aceea, solicităm emiterea unui ordin al CNAS care să acopere perioada de nefuncţionare pentru validarea serviciilor efectuate de medicii de la toate nivelurile.

CNAS uită zilnic că avem de-a face cu oameni bolnavi care nu pot beneficia de drepturile lor elementare la sănătate, de aceea solicităm Ministrului Sănătăţii şi Primului Ministru să ia atitudine ferma privind competenţa CNAS de a gestiona sistemele informatice.

Daiana Roşca