herta-mueller

Centrul Cultural German Timișoara organizează joi, 13 februarie, la ora 18.00, vernisajul expoziției „Herta Müller: Cercul drăcesc al cuvintelor” la Sala Barocă a Muzeului de Artă din municipiul de pe Bega. Prof. dr. Roxana Nubert de la Universitatea de Vest din Timișoara și Werner Kremm, redactor-șef la ziarul german „Banater Zeitung” vor relata despre opera și evoluția omului de cultură bănăţean.

Expoziția descriptivă „Herta Müller: Cercul drăcesc al cuvintelor“, realizată de Goethe-Institut în parteneriat cu Literaturhaus Berlin, oferă prin documente, fotografii de familie, interviuri înregistrate, colaje și fragmente extrase din actele Securității o privire asupra operei și vieții laureatei Premiului Nobel pentru literatură, Herta Müller.

Herta Müller s-a născut în anul 1953 în satul bănățean Nițchidorf și a studiat germanistica și romanistica la Timișoara. Pe parcursul mai multor ani ea a fost constant acostată de Securitate, fiind marcată de urmăririle și constrângerile sistemului comunist. În anul 1987 ea a emigrat în Republica Federală Germania. De România nu s-a putut însă desprinde în totalitate niciodată. Chiar și la mult timp după sfârșitul regimului comunist, Herta Müller dezbate tema dictaturii. Prin stilul pregnant de a scrie, prin felul deosebit de a reprezenta propriile experiențe și prin modul de a ilustra în operele ei situații dramatice, Herta Müller este pe plan internațional una dintre cele mai apreciate autoare.

Expoziţia va rămâne deschisă publicului până la începutul lunii aprilie.

(Hardy Cvoica)