Semnal de alarmă! Telefoanele mobile, ţinte ale unei noi fraude prin SMS

 CERT-RO și SRI (Centrul Național CYBERINT) au cooperat pentru identificarea unei campanii de malware care afectează terminalele mobile cu sistemul de operare Android și iOS, se precizează într-un comunicat al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. Campania de phishing folosește inclusiv identitatea unei companii de curierat cunoscute, iar mesajele transmise sunt de tip SMS. Utilizatorii sunt invitați să acceseze un link pentru a verifica statusul livrării unei comenzi plasate anterior. Textul din cadrul mesajului este „Pachetul dvs. Este pe drum, urmați-l aici”.

Dacă link-ul este accesat, pe dispozitivul utilizatorului va fi descărcată o aplicație malware de tip troian, care va extrage din dispozitivul mobil datele despre acesta (model, detalii despre operatorul de telefonie, IMEI etc.), datele asociate cardurilor bancare și operațiunilor efectuate cu acestea, precum și mesajele și apelurile acestuia. De asemenea, aceasta are capabilitatea de a efectua capturi de ecran, de a adăuga și de a prelua evenimente din calendar, dar și de a capta șirurile de caractere introduse de la tastatură. Aplicația solicită permisiuni pentru gestionarea SMS-urilor și a apelurilor, pentru accesarea datelor dispozitivului, a contactelor sau control total asupra dispozitivului. Pentru a vă apăra de potențialul malware, specialiştii recomandăm să:

· Evitați accesarea link-urilor și deschiderea atașamentelor provenite din surse necunoscute;

· Acordați permisiuni aplicațiilor mobile în mod punctual și în funcție de necesități;

· Verificați și gestionarea periodică a permisiunilor aplicațiilor mobile;

· Utilizați soluții antivirus și actualizați constant semnăturile acestora (update);

· Activați opțiunea de verificare a securității aplicațiilor mobile instalate și a opțiunii de blocare a celor din surse necunoscute;

· Actualizați sistemul de operare la ultima versiune compatibilă cu sistemul utilizat.

Cele mai citite

Related Articles