Sculpturi în andezit la Caransebeş

simpozion sculptura 1

11 opere de artă realizate de sculptori din Germania, Macedonia, Bulgaria, Mexic, Olanda, Thailanda, Ungaria și România au încântat astăzi privirea oamenilor de cultură prezenți la vernisajul Expoziției de Sculptură din cadrul ediției a XII a, a Simpozionului Internațional. Coordonatorul acestui simpozion Eugen Petri ne-a declarat că este una dintre cele mai reușite ediții, a doua în andezit. Fiind o rocă puternică, dură au apărut şi problemele tehnice însă ele s-au rezolvat pe parcursul taberei de sculptură.

”Patrimoniul cultural este îmbogățit astfel cu alte 11 monumente care provin de la artişti de talie internaţională,…prin urmare calitatea sculptorilor este mai ridicată faţă de anul trecut şi sper ca şi în continuare să ridicăm tot mai mult ştacheta, pentru că deja suntem un nume pe acest tărâm al sculpturii monumentale”, a mai spus coordonatorul Taberei, Eugen Petri.

Primarul Marcel Vela ne-a menționat că acest simpozion este un pas înainte pentru a se realiza ceea ce municipalitatea și-a propus acum 12 ani, câte un ciclu de 33 de sculpturi. De altfel Caransebeșul este singurul oraș din România care are 33 de sculpturi din lemn, 33 din marmură și în acest an a ajuns la 22 de monumente din andezit. La manifestare a fost prezent și viceconsulul Germaniei la Timișoara Excelența Sa Siegfried Geilhausen, care a ținut să specifice că prin astfel de acțiuni inedite Vestul țării merită să fie capitala culturii europene.

Criticul de artă Pavel Șușară precizează că artiștii s-au întâlnit la Caransebeș la dimensiunea lor umană, dincolo de ce au achiziționat prin educație, sau formarea personalității într-un fel sau altul. Chiar dacă sunt 11 artiști, expoziția prezintă de fapt 11 ipostaze ale aceleiași încercări de a construi un fenomen unitar, o lume care are cap și coadă, care are coerență, ordine lăuntrică și aspirație,…o dimensiune umană în toată complexitatea, a menționat criticul Pavel Șușară.

Proiectul municipalității prevede ca ciclul de sculpturi realizate dintr-un anumit material să reunească 33 de opere de artă, la fel ca anii Mântuitorului Isus Hristos, ne-a informat corespondentul nostru Cornelia Vlaicu.

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles