Sf-Sava-cel-SfintitCu prilejul sărbătorii întemeietorului bisericii şi a statalităţii sârbe, precum şi a ocrotitorului şcolilor sârbeşti de pretutindeni Uniunea Sârbilor din România organizează festivităţi şi spectacole în toate localităţile cu etnici sârbi din Banat.

Sărbătoarea centrală a Sfântului Sava va avea loc la Opera Naţională din Timişoara în 27 ianuarie, începând cu ora 19.00.

După manifestarea intitulată sugestiv ,,Cuvânt despre rugăciune, mântuire și dragoste”, la care participă Corul mixt al Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timişoara şi  studioul de teatru sârbesc din municipiul de pe Bega, va avea loc un amplu spectacol artistic cu participarea formaţiilor sârbeşti din Sânnicolau Mare, Sânmartinu Sârbesc şi Timişoara.

Seara se va încheia cu tradiţionalul bal de Sfântul Sava unde şi-au anunţat participarea reprezentanţii administraţiei locale, oaspeţi din Serbia, intelectuali şi oameni de cultură sârbi şi un numeros public. Printe invitaţii de onoare se va afla şi Ambasadorul Republicii Serbia la Bucureşti, Branko Brankovic, şi Consulul general al Republicii Serbia la Timişoara, Lazar Manojlovic.  La toate bisericile şi mânăstirile sârbeşti din România astăzi se  celebrează o Sfântă Liturghie, după care se va tăia tradiţionalul colac.

O festivitate asemănătoare va avea loc la Liceul „Dositei Obradovici” din Timişoara, de laora13.30, unde naşi şi gazde vor fi elevii claselor a X-a.

Despre eveniment, preşedintele Uniunii Sârbilor din România, Ognian Crstic: