Sanitas a pichetat astăzi, sediul Prefecturii Caraș-Severin în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a îngheţa salariile

Peste 50 de asistente, infirmiere brancardieri, liftieri, psihologi si personal Tesa de la cele 5 spitale din Resita, Caransebes, Otelu Rosu, Moldova Noua si Oravita au tras astăzi un nou semnal de alarmă pentru a beneficia de o salarizare absolut normală, pe măsura muncii depuse având în vedere că sunt în linia întâi în lupta cu noul coronavirus încă din luna martie.

Cadrele medicale sunt nemulţumite în primul rând de aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017. Acestea cer stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată şi acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială.

Simona Tomici, asistent medical, coordonator la camera de gardă și președintele Sanitas în cadrul Spitalului Orășenesc Oțelu-Roșu:

Ne dorim ca Guvernul și cei care ne conduc măcar să-și țină promisiunile. Ni s-au promis niște condiții de muncă, niște condiții de salarizare… iar pe noi ne afectează foarte mult. Este adevărat că trăim vremuri grele dar trebuie să realizeze că noi cadrele medicale suntem în linia întâi și avem nevoie de aceste drepturi, suntem foarte expuși la acest virus ucigaș și nu este deloc ușor“.

Andrei Seracin asistent medical compartimentul de Urgențe și președintele Sanitas în cadrul Spitalului Municipal Caransebeș:

Protestăm și suntem alături de personalul Tesa care urmau să primească a 3-a tranșă de 25% cu 1 ianuarie și Ordonanța 226 blochează această majorare de salarii. Deci aici, ne-am adunat, în special pentru acest deziderat și nu ar fi o sumă mare dacă ne raportăm la anii trecuți vorbim de 200-300 de lei net, nu este o sumă mare pentru Guvern”.

Carmen Tîncavă de la Spitalul din Moldova Nouă, asistent medical secția Interne:

Consider că dacă s-au găsit bani pentru salariile medicilor și asisțenților și colegii, infirmieri, personal Tesa, brancardieri merită aceste drepturi, pentru că și ei luptă alături de noi împotriva SARS CoV-2“.

Maria Galescu președinte Sanitas Spital Județean Reșița și vicepreședinte Sanitas Caraș-Severin:

Problema e că s-a dat o Ordonanță de Urgență prin care se îngheață salariile la nivelul lui 2020 și acest personal medical rămâne practic fără creșterea cuvenită care este stipulată și în legea salarizării unitare. Infirmierii, brancardierii, liftierii, personalul Tesa cu toții au salarii foarte mici și tragem un semnal de alarmă”.

George Tiutiu, președintele Sanitas Caraș-Severin:

“Protestul este pașnic, dar dorim să tragem acest semnal de alarmă și colegii au drepturi așa că ne dorim să fie respectate. Deocamdată ne cerem drepturile pașnic, sperăm să le și obținem, din această cauză ne-am adunat astăzi aici”.

Si sindicatul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Reșița s-a alăturat acestui protest. Despre nemultumirile pe care le au cei care îngrijesc persoanele vârstnice ne ofera detalii reprezentantul acestora Marius Tulbure

Și noi suntem în linia întâi, noi trebuia să primim un stimulent de 2.500 de lei pe lună dar nici în ziua de astăzi nu l-am primit deși am lucrat 14 zile carantinați la locul de muncă și apoi 14 zile acasă, dar s-a stabilit ceva și noi ne-am chinuit cu bătrânii și nu ne-am ales cu nimic din păcate”.

Astfel de proteste au avut loc astăzi, concomitent în mai multe județe din ţară, ne-a declarat președintele Sanitas din Caraș-Severin, George Tiutiu.

Odată cu apariţia OUG nr. 226/2020 sporul pentru condiţii de muncă va fi stabiliţ în continuare, în mod discriminator şi nelegal, în opinia noastră şi în anul 2021, pentru medici şi asistenţi medicali prin raportare la salariul de bază aflat în plată iar pentru restul personalului (farmacişti, biologi, fiziokinetoterapeuţi, psihologi, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, liftieri, asistenţi sociali, personal TESA etc.) se va stabili prin raportare la salariul de bază din 2018. În discuţiile din perioada iulie – decembrie 2020 dintre reprezentanţii Guvernului României şi cei ai Federaţiei SANITAS echipa guvernamentală condusă de Primul-ministru a garantat calcularea sporului pentru condiţii de muncă prin raportare la salariul de bază aflat în plată, începând cu 1 ianuarie 2021. Prin adoptarea O.U.G. nr. 114/2018, a O.U.G. nr. 1/2020 şi acum a O.U.G. nr. 226/2020 se perpetuează discriminarea între salariaţi în loc să se repare aşa cum în permanenţă am solicitat.

Nivelul fără precedent de implicare al tuturor salariaţilor din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială în combaterea pandemiei îi expune la riscuri uriaşe şi condiţii de muncă deosebit de grele, altele decât până la apariţia virusului SARS-COV-2.
În aceste condiţii, Federaţia SANITAS din România solicită Guvernului nou instalat ca la elaborarea Bugetului de stat să aibă în vedere repararea acestei inechităţi pentru a putea restabili echilibrul în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială.

Cele mai citite

Related Articles