Ascultă Radio România Reșița Live

Salvarea Băilor Neptun încotro? Primăria Herculane vrea banii din donaţii. Asociaţia Locus cere să plătească direct lucrările

După mobilizarea uriasă pentru restaurarea catedralei Notre-Dame din Paris, o echipă de studenţi la arhitectură din Timişoara a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea uneia dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din staţiunea Băile Herculane. Este vorba de imobilul care a găzduit Băile Imperiale Neptun, unde o parte din acoperiş s-a prăbuşit.

Articol editat de Valentina Adam, 2 august 2019, 10:50 / actualizat: 4 septembrie 2020, 21:03

Asociaţia Locus, cea care a lansat campania de donaţii şi care a iniţiat proiectul Herculane Project, a reuşit să mobilizeze societatea civilă şi astfel în câteva săptămâni s-au strâns 41.141 de euro.

Primăria Băile Herculane, aflată în imposibilitatea de a renova clădirea din fonduri proprii, declara, prin vocea edilului Cristian Miclău, că taxa de staţiune colectată până la data de 1 iunie 2019, va fi direcţionată de asemenea spre acest proiect de salvare a Băilor Neptun:

Primarul staţiunii Băile Herculane, Cristian Miclău

Suntem deținătorii de drept ai clădirii însă nu avem drept de proprietate asupra terenului. Acest fapt ne-a împiedicat de-a lungul anilor să accesăm unele fonduri europene, pentru că la ce sumă se ridică reabilitarea completă a clădirii monument istoric…este o sumă imensă, consider. Pentru punerea în siguranță, anul trecut, era vorba de 100 de mii de euro, dar după intemperiile din această iarnă, cred că s-au ridicat cu 40%. S-a implicat și o asociație non-guvernamentală pentru strângerea de fonduri, dar nici ei nu au fonduri foarte mari. Am deschis și noi un cont pentru donații, dar nici acolo nu sunt sume foarte mari. Încercăm, taxa de stațiune pe care o colectăm până la data de 1 iunie să o folosim pentru conservare. Dacă ne lungim prea mult, sumele pentru punerea în siguranță vor fi mult mai mari”, declara primarul stațiunii Băile Herculane, Cristian Miclău.

După strângerea celor peste 40 de mii de euro, părea că lucrurile se vor rezolva şi că se va reuşi conservarea clădirii. Zilele trecute, Primăria Băile Herculane a transmis un comunicat prin care cere Asociaţiei Locus, parte a Herculane Project „să urgenteze găsirea soluţiei juridice promise (legale) şi demarării lucrărilor de punere în siguranţă a obiectivului asumat”.

Primăria Băile Herculane potrivit principiului independeţei juridice, al reciprocităţii, al transparenţei şi cooperării precum şi al protejării interesului public, aspecte ce se găsesc şi în protocolul de colaborare încheiat cu ASOCIAŢIA LOCUŞ (protocol încheiat în vederea punerii în siguranţă şi a reabilitării monumentului istoric Băile Neptun), solicită partenerului său ASOCIAŢIA LOCUS urgentarea găsirii soluţiei juridice promise (legale) şi demarării lucrărilor de punere în siguranţă a obiectivului asumat.

Instituţia noastră rămâne deschisă colaborării în varianta agreată reciproc şi materializată prin protocolul semnat şi aprobat prin HCL 24/27.03.2018.

Facem această solicitare şi aşteptăm un răspuns cât mai curând posibil deoarece caracterul de urgenţă impune aceasta şi lucrurile au tendinţa de a trena în defavoarea obiectivului comun, iar aceasta nu din cauza “necooperării” sau “neimplicării” noastre, se arată în comunicatul publicat online de Primăria Băile Herculane.

La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei LOCUS afirmă că Primăria a cerut ca donaţiile să fie transferate instituţiei. Coordonatorului proiectului Herculane Project afirmă că aşa ceva nu se va întâmpla niciodată:

Oana Chirilă, Herculane Project

Considerăm absolut necesar să rămânem transparenţi, la fel ca până acum, faţă de toţi cei care ne-au sprijiniţ au donat bani, timp, resurse şi servicii proiectului de punere în siguranţă, de aceea venim cu un răspuns. Deşi lucrăm din greu la pregătirea documentelor care să răspundă tuturor cerinţelor ce ne-au fost adresate, simţim nevoia să subliniem că obligaţia găsirii unei soluţii nu ne revine doar nouă, ci şi tuturor celor ce au ca scop servirea interesului public, respectiv autorităţile publice.

Încă din luna mai a acestui an am propus o soluţie perfect legală, prin care Baia Neptun şi oraşul Băile Herculane au cel mai mult de câştigaţ şi anume executarea în mod direct a lucrărilor de către o firmă de construcţii autorizată, lucrări finanţate direct din fondurile asociaţiei, fără implicarea din punct de vedere financiar a oraşului Băile Herculane. Răspunsul primit a fost că nu este legal decât prin donarea sumelor strânse din donaţii către oraş – variantă care, deşi legală, este din punct de vedere practic în mod evident incompatibilă situaţiei în care ne aflăm. Mai mult, nu ştim nici dacă donatorii noştri îşi doresc să acţionăm în acest mod.

Propunerea noastră a fost prezentată administraţiei în ultimele două luni. Totodată, Consiliul Local Băile Herculane a fost informat cu privire la propunerea noastră de a executa în totalitate şi din fonduri proprii lucrarea şi ne sprijină. Însă, propunerea a fost întâmpinată şi cu o oarecare reticenţă, argumentele contra fiind că ea nu ar fi legală – fără a se indica care ar fi prevederile legale încălcate, că nu există precedente, şi că numai un executant autorizat poate face un astfel de contract. S-a insistat pe varianta donării banilor către oraş (aceasta fiind varianta la care se face aluzie prin comunicatul de presă transmis, deşi nu s-a agreat niciodată în mod expres că banii vor fi donaţi către oraş). De avut în vedere că această variantă a fost discutată acum doi ani, când Primăria Băile Herculane promitea că vor finanţa ei lucrările, aşteptările fiind ca eventualele contribuţii financiare din partea asociaţiei să fie nesemnificative.

Totodată, astfel cum le-am expus şi celor din aparatul administrativ al Primăriei Băile Herculane, această “soluţie” pe care ei pretind că o oferă, respectiv donarea banilor strânşi de Asociaţie către oraşul Băile Herculane, implică organizarea unei proceduri de achiziţie publică pentru selectarea constructorului.

Într-o astfel de procedură există cel puţin 3 riscuri – birocraţia şi durata foarte lungă a procedurii (timpul fiind esenţial având în vedere starea avansată de degradare a clădirii), câştigarea lucrării de către o firmă “fantomă”, dar şi achitarea unui onorariu ridicat către firma câştigătoare la preţul pieşei.

Executarea lucrării propriu-zise în beneficiul oraşului, din fonduri proprii şi fără atragerea de finanţare bugetară, este soluţia pe care noi o considerăm preferabilă. Aceasta poate fi implementată prin adiţionarea unui contract tripartit celui existent, unde oraşul Băile Herculane este beneficiar, asociaţia este investitor, iar firma de construcţii este executantul.

Deşi propunerea a fost înaintată de câteva luni bune, nu am primit un feedback constructiv, întreaga responsabilitate pentru găsirea unei soluţii fiind pusă pe umerii noştri şi considerându-se în mod eronat că varianta donaţiei ar fi una fezabilă. Sperăm ca în urma transmiterii propunerii noastre actualizate să avem parte de o atitudine în spiritul scopului comun pe care îl urmărim, în linie cu principiile protejării interesului public şi adaptabilităţii care trebuie să guverneze serviciile publice„, transmite Asociaţia LOCUS.

Ce spune legea monumentelor istorice despre modalitatea prin care pot fi renovate sau conservate? Răspunsul l-am primit de la directorul Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Național Caraș Severin, Liubița Raichici:

Directorul Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Național Caraș Severin, Liubița Raichici

Legea 422, articolul 45, aliniatul 1, litera b, spune că administrația publică asigură protejarea monumentelor publice clasate aflate în domeniul public sau privat a municipiului respectiv orașului sau comunei precum și a celor abandonate sau aflate în litigiu, alocând resurse financiare în acest scop. Practic se poate interveni în orice situație. Și când nu se știe cine este proprietarul și când avem litigiu cum este situașia la Băile Herculane. Practic monumentul poate fi salvat și se poate interveni în orice situație,” a declarat Liubiţa Raichici.

Clădirea Băile Neptun a fost construită între anii 1883 – 1886 de către Alpar Ignat, la comanda împăratului austriac Franz Josef și a servit ca o baie termală și sulfuroasă, cu o gamă de tratamente oferite. Clădirea face parte dintr-un ansamblu de arhitecturi mai mare denumit Ansamblul Casino, format din Băile Neptun, Cazinoul și două hoteluri, Traian și Decebal.

În prezent Băile Neptun se află într-o stare avansată de degradare, proiectul Herculane Project având ca scop conservarea clădirii. Pentru reabilitarea totală a Băilor Neptun ar fi nevoie însă de câteva milioane de euro.

Citeşte şi [su_permalink id=”333814″][/su_permalink]

Locuitorii din comuna Prigor nu vor mai avea probleme cu apa
Actualitate joi, 25 iulie 2024, 16:14

Locuitorii din comuna Prigor nu vor mai avea probleme cu apa

Canicula din această lună a oprit furnizarea apei pe timp de noapte în comuna Prigor. Din cauza secetei, în zilele cu arşiţa conducerea...

Locuitorii din comuna Prigor nu vor mai avea probleme cu apa
În Caraș-Severin scade numărul de accidente rutiere cu victime
Actualitate joi, 25 iulie 2024, 15:00

În Caraș-Severin scade numărul de accidente rutiere cu victime

Spre deosebire de celelalte județe din vestul țării, în Caraș-Severin a scăzut numărul accidentelor rutiere, soldate cu victime. În prima...

În Caraș-Severin scade numărul de accidente rutiere cu victime
Centrul „Cristian Şerban” din Buziaş a primit o nouă recunoaştere internaţională în îngrijirea bolnavilor cu hemofilie
Actualitate joi, 25 iulie 2024, 14:15

Centrul „Cristian Şerban” din Buziaş a primit o nouă recunoaştere internaţională în îngrijirea bolnavilor cu hemofilie

Centrul pentru copii şi tineri Cristian Şerban din Buziaş a fost acreditat de Asociaţia Europeană pentru Hemofilie şi tulburări conexe ca...

Centrul „Cristian Şerban” din Buziaş a primit o nouă recunoaştere internaţională în îngrijirea bolnavilor cu hemofilie
Timișoara: 69 de cerşetori şi oameni ai străzii ridicați de poliţiştii locali 
Actualitate joi, 25 iulie 2024, 13:43

Timișoara: 69 de cerşetori şi oameni ai străzii ridicați de poliţiştii locali 

Alţi 69 de cerşetori şi oameni ai străzii adunaţi de poliţiştii locali – un bărbat care urla şi se manifesta violent, preluat dintr-un...

Timișoara: 69 de cerşetori şi oameni ai străzii ridicați de poliţiştii locali 
Actualitate miercuri, 24 iulie 2024, 20:14

Un nou șantier în centrul Reșiței

Angajații Direcției de întreținere și reparare a domeniului public din cadrul Primăriei Reșița își concentrează atenția, în aceste zile,...

Un nou șantier în centrul Reșiței
Actualitate miercuri, 24 iulie 2024, 20:13

Hunedoara: Ploile abundente au creat probleme în mai multe zone din judeţ

Ploile abundente care au căzut miercuri după-amiază în judeţul Hunedoara au inundat mai multe gospodării în oraşul Geoagiu şi staţiunea...

Hunedoara: Ploile abundente au creat probleme în mai multe zone din judeţ
Actualitate miercuri, 24 iulie 2024, 20:09

Sorin Grindeanu: Un nou pas importat pentru drumul de mare viteză Filiaşi – Lugoj. CNAIR a desemnat câştigătorul contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pe ultimul lot Caransebeş – Lugoj

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă miercuri un nou pas importat pentru drumul de mare viteză Filiaşi – Lugoj, după ce...

Sorin Grindeanu: Un nou pas importat pentru drumul de mare viteză Filiaşi – Lugoj. CNAIR a desemnat câştigătorul contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pe ultimul lot Caransebeş – Lugoj
Actualitate miercuri, 24 iulie 2024, 19:12

Reșițean arestat preventiv după ce şi-a obligat prin violenţă, fiica minoră să aibă un raport sexual cu el

Un bărbat din Reșița a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind suspectat că, la începutul lunii iulie, şi-a obligat fiica minoră să...

Reșițean arestat preventiv după ce şi-a obligat prin violenţă, fiica minoră să aibă un raport sexual cu el