Casa din Arad a fostului dictator Nicolae Ceauşescu a fost vândută

casa-ceausescu-600x450Imobilul situat pe strada Horia, cunoscut arădenilor ca fosta casă a lui Nicolae Ceuşeascu, a fost recent vândută cu suma de 1.868.000 de euro. Casa, cu 10 camere şi peste 1.900 de metri pătraţi ca suprafaţă, a fost construită în anul 1935. Proprietatea a fost vândută de o bancă în urma unei licitaţii.

Conform aradon.ro, aceasta nu este prima vânzare a fostei vile în care se refugia fostul dictator atunci când poposea în Arad. Imobilul din centrul Aradului a avut de la începutul anilor 2000 o istorie zbuciumată, fiind solicitat spre retrocedare de descendenţii familiei Neumann. Până la retrocedarea efectivă, care s-a produs în 2005, clădirea se afla în administrarea Consiliului Judeţean Arad, care organiza acolo principalele evenimente ale instituţiei. Descendenţii familiei Neumann, Andrew Alfred de Vegvar şi Marie Louise de Vegvar, în fapt cetăţeni străini cu domiciliul în SUA, nu au locuit prea mult însă în Casa de Oaspeţi a judeţului Arad (nume sub care a fost cunoscută pe vremea când aceasta se afla în proprietatea statului).

La niciun an după retrocedarea în natură a imobilului către aceştia, fosta Casă de Oaspeţi a fost vândută pentru 1,4 milioane de euro, unui afacerist arădean, proprietarul unui lanţ de magazine de instalaţii sanitare şi materiale de construcţii, care apoi a vândut imobilul unui om de afaceri din Braşov.

La momentul la care Consiliul Judeţean Arad a retrocedat în natură vila lui Ceauşescu, a primit aproximativ 3 miliarde lei vechi în contul investiţiilor făcute. Înainte de retrocedare, consilierii judeţeni au hotărât să închirieze diferite săli, printre care şi apartamentul prezidenţial. Astfel, pentru 4 milioane lei vechi oricine putea petrece o noapte în dormitorul (în stil Ludovic al XV-lea, având mobilierul sculptat de culoare albă) în care s-au odihnit soţii Ceauşescu, dar şi fostul preşedinte Ion Iliescu şi alte personalităţi din viaţa politică. Alte trei apartamente de lux puteau fi închiriate pentru 3,5 milioane lei vechi pe noapte, la fel ca şi câteva garsoniere, iar sufrageria era folosită ca sală de evenimente.

Pe vremea dictatorului, adică la mijlocul anilor ’80, familia Ceauşescu a cerut renovarea imobilului de pe strada Horia 6, menţionând că o preferă din toate punctele de vedere, dar mai ales pentru că era “vila lui Neumann”, singura informaţie care o avea Nicolae Ceauşescu despre fostul baron al Aradului. Arhitecţii care au renovat vila au venit de la Bucureşti, se spune, şi au respectat planul iniţial al casei cu o precizie de ceasornic. După renovare, familia Ceauşescu a fost deosebit de încântată de vila lui Neumann, unde înnopta de câte ori ajungea la Arad. Ceauşescu a făcut chiar o adevărată pasiune pentru una dintre băile din vila de protocol de la Arad. Se spune că vana aflată în baia principală a fost zidită în pământ şi avea o înălţime de doar 10 centimetri deasupra pardoselii. De unde pasiunea? Din cauza staturii mici, Ceauşescu se lovise la picior într-una din vilele de protocol, fapt care nu s-a mai întâmplat în popasurile sale arădene.

Cele mai citite

Related Articles