Românii şi etnicii germani din Caraş-Severin îşi unesc astăzi forţele pentru a promova Semmeringul Bănăţean şi tradiţiile germane din Banat!

Românii şi etnicii germani din Caraş-Severin îşi unesc forţele, în acest sfârşit de săptămână, într-o acţiune de excepţie!

Asociaţia Cultură şi Fapte bune, Forumul Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa şi Universitatea Eftimie Murgu Reşiţa, organizează astăzi, 23 februarie o nouă manifestare prin care se promovează Semmeringul Bănăţean, cea mai veche cale ferată montană din România dar şi tradiţiile germane din Banat.

“Ideea cu acțiunea pe calea ferată Oravița-Anina a venit de la domnul Gerhard Chwoika, domnia sa într-o zi mi-a scris ce părere am dacă am face o excursie și am merge la parada măștilor la Anina-Celnic îmbrăcați de sărbătoare. Am îmbrățișat ideea eu și partenerii cu dorința clară de a promova Semmering-ul Bănățean și a ne alătura Fasching Anina- Celnic, sărbătoare organizată de doamna Sonia Kugler de la Asociația Dirlnd und Lederhosen. Indiferent ce decizie a fost luată, am întrebat partenerii și am decis împreună. Am avut onoarea și norocul ca la primăria Anina domnul primar Românu Gheorghe să spună da, a pus umărul și este de un real ajutor. În primul rând ne-a ajutat cu Gulașul, dacă nu ne ajuta domnia sa plăteam preț dublu, ne-a invitat la Bal și face tot ceea ce este posibil ca aceasță vizită în orașul meu de suflet să fie minunată pentru invitați. Călătorii sunt foarte încântați că vor participa la Parada Măștilor și la Bal. Bal la care am fost invitați în primul rând de domnul primar Românu Gheorghe și apoi de domnul Dani Dumitru Vlad, care reprezintă Forumul Democrat German Anina – Steierdorf cei care au mutat balul de sâmbătă pentru duminică deoarece au considerat că Orașul Anina merită să primească alături, oameni pentru oameni”, ne-a declarat voluntarul inimos Lili Gherle.

S-au înscris peste 150 de persoane care au plecat cu multă voie bună în urmă cu puţin timp din curtea Universităţii Eftimie Murgu cu autocarele spre Oraviţa. În Anina, sunt aşteptaţi de Asociaţia Dirdnl und Lederhosen, un alt partener important în acest proiect şi astfel, împreună cu etnicii germani, călătorii vor participa la Anina, la tradiţionalul bal mascat de făşang, ultima petrecere înainte de intrarea în Postul Mare.

Asociaţia Dirdnl und Lederhosen, păstrează cu sfinţenie tradiţiile germane din Banatul de munte şi promovează arealele turistice, zonele destinate turismului de eveniment aflat în strânsă legătura cu tradiţiile culturale ale tuturor etniilor care trăiesc în Banatul montan.

Biletul de participare costă 50 de lei şi include transportul până în Anina, o masă caldă dar şi alte surprize, promit organizatorii, atât în tren cât şi în Anina.

De același autor

Related Articles