Reșița devine SMART

Municipiul Reșița va primi prin PNRR, peste 2 milioane 500 de mii de euro pentru implementarea a două proiecte de digitalizare a serviciilor publice.

Primarul Ioan Popa a anunțat că zilele trecute a semnat contractele de finanțare pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC (sisteme inteligente de management urban/local) și achiziția de ”SOLUȚII ITS PENTRU SMART-PARKING ȘI E-TICKETING”. Cele două proiecte au primit finațarea maximă prin PNRR, componenta digitalizare și anume 2.558.500 de euro.

Primul proiect presupune implementarea unui sistemul WIM – de cântărire în mişcare a autovehiculelor.

Acesta prevede instalarea la toate intrările din oraș de echipamente video pentru recunoaşterea numerelor de înmatriculare și de senzori pentru cântărirea automată a autovehiculelor. Sistemul va avea capacitatea de a face clasificarea autovehiculelor și cântărirea acestora în mers. Pentru autovehiculele ce depășesc gabaritul permis se vor emite automat alerte. Totodată, va fi creat un Centru de Control unde se vor prelucra informațiile oferite de sistem.

Cel de-al doilea proiect finanțat – Achiziția de ”SOLUȚII ITS PENTRU SMART-PARKING ȘI E-TICKETING” are două componente:

  • digitalizarea parcărilor (smart-parking) ce include sisteme de afișare pentru locurile de parcare disponibile și aparate de auto-taxare (parcometre “pay and display”);
  • sisteme de taxare (e-Ticketing) pentru transportul public, dedicat pentru cele 10 autobuze electrice ce urmează să fie achiziționate de municipalitate. Acesta va fi integrat cu sistemele folosite în celelalte mijloce de trasport din oraș (tramvaie și restul de autobuze electrice).

Cele două proiecte sunt doar o parte din munca colegilor mei pe componenta de digitalizare a servicilor publice gândite pentru a transforma Reșița într-un oraș sigur și SMART”, a declarat Ioan Popa.

Cele mai citite

Related Articles