Sorin-MaximRegiunea Vest ar putea beneficia de fonduri europene nerambursabile în valoare de aproape 800 de milioane de euro prin viitorul Program Operaţional Regional care va fi derulat în exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene, a declarat directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim (foto).

„Suntem la momentul în care dorim să informăm. Ne aşteptăm la reacţii, întrebări şi eventual propuneri care ar mai putea fi făcute din partea primarilor. Lansăm acum şi discuţia de portofoliu de proiecte, în care dorim să avem idee despre ceea ce se doreşte şi să coordonăm partea de evaluare a proiectelor, în ideea în care nu se va mai merge pe varianta primul venit – primul servit. Încercăm să le corelăm, pentru că sunt proiecte care ar putea fi făcute împreună şi atunci dorim să optimizăm oarecum costurile şi timpii de implementare”, a spus directorul general al ADR Vest.

Sorin Maxim a afirmat că faţă de exerciţiul financiar 2007-2013, sumele nerambursabile de care vor putea beneficia judeţele din Regiunea Vest (Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin) prin Programul Operaţional Regional (POR) viitor sunt aproape duble.

Fondurile alocate vor creşte de la 420 de milioane euro, cât sunt în prezent, la 750-800 de milioane de euro. Majorarea fondurilor survine în contextul în care ADR a preluat mai multe responsabilităţi cum ar fi proiectele de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii, cele care ţin de eficienţa energetică, reabilitarea urbană în zona de educaţie şi comunităţi cu risc de sărăcie.

(Ildiko Szendrei)