Un eveniment deosebit menit să aducă turiştii în inima satelor, aproape de localnici şi obiceiurile tradiţionale se va desfăşura în acest sfârşit de săptămână, în Sat Bătrân, comuna Armeniş. Duminică, 2 iunie, de la ora 11.00 este programat Bufetul gugulanilor. Vor fi servite bunătăţi locale, după care se va porni într-o plimbare cu căruţa trasă de cai.

Evenimentul fenomen „Transylvanian Brunch”, cu o istorie de peste 12 ani, s-a extins anul trecut în Muntenia și Oltenia, iar în acest sezon și în Banat. Peste 10 organizații și autorități locale din regiune lucrează cot la cot pentru a dezvolta infrastructura și evenimentele ecoturistice care să crească popularitatea Banatului ca destinație predilectă pentru călători iubitori de experiențe rurale și în natură.

Banat Brunch este un eveniment de gastronomie și experiențe locale menit să aducă turiști în inima satelor, aproape de localnici și obiceiurile tradiționale. Primul Banat Brunch, vine cu un program bogat pentru un weekend de neuitat – turism activ, cultural și un bufet tradițional al gugulanilor din comuna Armeniș, gazda unui proiect ambițios de reintroducere a zimbrilor în libertate inițiat de WWF România.

Bunătățile locale includ mălai bănățenesc cu mărar, branză și ceapă verde, balmaș, pită coaptă în șpoiert, zupă de găină ca la praznic, sarme cu curechi, carne de porc la chișcan, căzan de oaie, dulciurile din copilăria localnicilor precum foi cu mere și nostum pită, plus vedeta meniului, mațe fripte cu coleșă.

Banat Brunch în Sat Bătrân organizat de WWF România și Asociația Magura Zimbrilor Armeniș cu sprijinul Primăriei Armeniș.

11:00 Bufetul gugulanilor servit la Sat Bătrân. Puteți consulta meniul complet, aici.

13:00 Tur ghidat în vatra veche din Sat Bătrân

 ━━ la pas prin sat și plimbare cu cal și căruță
 ━━ tur ghidat pe mountainbike și inaugurarea traseelor de bicicletă locale realizate de asociația Măgura Zimbrilor și Primăria Armeniș
 ━━ atelier de preparare a cașului pentru copii și adulți
 ━━ consignație cu obiecte din lada de zestre (bătăcui, procoviță, poniavă, strani, lucruri din ciurat, ștrinfi de lână, oale de pământ) și piață cu produse locale.

Totodată, sâmbătă, 1 iunie, va avea loc inaugurarea primului centru de închrieri de mountainbike și e-mountainbike din Banat, de la din Văliug.

Echipa RoMountainbike organizează un tur ghidat e-bike în cadrul Banat Brunch. Bicicletele sunt numai bune pentru oameni fără experiență pe mountainbike. Turul pleacă din Măgura Zimbrilor pe 1 Iunie la ora 12:00 și se încheie în Văliug în aceeși zi. Vă invităm să cunoașteți cele două destinații și noile trasee de mouintinabike din Munții Semenic și de la poalele Munților Țarcu.

FOTO: Asociatia My Transylvania