Râurile din Munții Țarcu, între peisaje de album și construirea unor microhidrocentrale

olteana - Copie

Comisia Europeană demarează procedura de infringement împotriva României din cauza mai multor proiecte de microhidrocentrale, unde nu au fost respectate normele de mediu și habitatul are de suferit. În cauză sunt și proiectele similare din Munții Țarcu, unde râurile Bistra Mărului, Șucu și Olteana și în Munții Retezat – râul Alb sunt pe cale să fie distruse, după cum susțin reprezentanții organizației internaționale de mediu, WWF-România.

Directorul interimar al Agenției pentru Protecția mediului Caraș-Severin, Marius Vodiță a afirmat că anul trecut au fost emise acordurile de mediu pentru construirea de microhidrocentrale pe cele 3 râuri, dar actele de reglementare au fost contestate în instanță, și astfel Agenția de mediu se află în litigiu cu Federația ”Coaliția Natura 2000” cu sediul în Brașov, care a constestat lucrările efectuate în zonă. În acest litigiu sunt implicate, de asemenea și Administrația Bazinală de Apă Banat, care a emis avizul pentru gospodărirea apelor, dar și comunitatea locală asociată în proiecte, consiliul local prin hotărârile emise și reprezentanții pensiunilor din stațiunea Poiana Mărului, care au fost de acord cu astfel de investiții în amonte. Reprezentații Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin urmează să se deplaseze săptămâna viitoare în zonele vizate pentru a constata stadiul lucrărilor, dar și impactul asupra mediului. Procesul continuă cu o nouă înfățișare săptămâna viitoare, istanța urmând să decidă anularea sau menținerea acordurilor de mediu.

Cristina Corocan

4 COMENTARII

  1. Ma indoiesc amarnic ca “toate” pensiunile au fost de acord cu distrugerea raurilor din Poiana Marului – Caras Severin. E ca si cum si-ar fi tras singuri presul de sub picioare. Ce turist ar mai veni in zona daca, in loc sa admire Cascadele Sucului, ar vedea albia seaca a raului? Sau, in loc sa pescuiasa un pastrav, ar agata conducta? Ca sa nu mai vorbesc de vidrele care sunt specie protejata si traiesc in bazinele raurilor Sucu si Bistra Marului. Poate au si acordul lor…

  2. Acest director de APM nici nu stie cu ce se ocupa institutiile din domeniu, nici macar cea pe care o conduce. Evident ca ei se pot opune demersurilor ilegale ale dusmanului absolut al raurilor, Apele Romane, pentru ca ei au ultimul cuvant si rolul lor este sa verifice legalitatea avizelor pe baza carora dau acord de mediu. Altfel nu am avea la APM “specialisti” cu studii superioare ci un singur referent cu 4 clase care ar verifica daca exista avizele X si Y. Iar studiul de doi bani de care pomeneste nu este facut, asa cum isi inchipuie si mormaie, de organismul national de meteorologie (probabil se gandeste la Administratia Nationala de Meteorologie, care cu decenii in urma era institut si i se potrivea masculinul) ci de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, care tine de Apele Romane, o institutie in conflict de interese, si prin urmare pe ale carui studii nu putem pune nicio baza. Avalansa de aberatii ale directorului este de neoprit. De unde si pana unde, ca sa faci alimentarea cu apa a unei localitati, trebuie sa faci hidrocentrale si sa seci raurile pe o gramada de kilometrii?? Pentru alimentare cu apa este nevoie doar de o priza si statie de tratare, iar priza poate sa fie asa de discreta incat sa o vezi doar daca o cauti. Si, chiar presupunand prin absurd ca ar fi de acord comunitatea locala, desi sigur nimeni nu i-a informat ce implica dezastrul ecologic, nu are nicio relevanta. Nu are relevata nici macar ce crede intreaga populatie a Romaniei, pentru ca vorbim de distrugerea unui sit de interes comunitar.

  3. Pentru ce-i mai platim pe acesti functionari de la autoritatea pentru protectia mediului??! Deci scuza lor pentru acordurile de mediu ilegale este ca un ONG a facut in urma cu cativa ani o greseala si a dat un punct de vedere favorabil la un PUZ, pe care apoi l-a retras datorita nerespectarii conditiilor. Revin, pentru ce-i platim pe acesti “specialisti” care n-au nicio urma de discernamant si daca un ONG face o mica greseala ei se bazeaza pe ea ca sa dea semnaturi ilegale. Rolul lor nu este sa verifice documentele si, avand ultima semnatura, sa impiedice incalcarea legislatiei de mediu?!

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles