În urma scandalului dezinfectanţilor diluaţi de la Hexi Pharma, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin a deschis o anchetă.

Inspectorii DSP au verificat încă din 29 aprilie toate soluţiile dezinfectante pe care le folosesc spitalele şi au fost găsite o serie de nereguli. În special la unităţile medicale din Reşiţa, Otelu-Roşu şi Moldova Nouă, ne-a confirmat acest lucru şi biroul de presa al Ministerului Sănătăţii. Pentru ca a fost deschisă o anchetă penală, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, Dumitru Secăşan recunoaşte că au fost identificaţi mai mulţi germeni:

secasan

La solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică, în data de 29 aprilie, am făcut aceste recoltări în principal în sălile de Chirurgie, ATI, în sălile de naşteri şi în urma acestor verificări s-a constatat că în general suprafeţele au, agenţi patogeni, însă spre surprinderea noastră a apărut un element care ţine de procedura de dezinfecţie. Au fost recoltate probe şi de pe tegumentele angajaţiilor noştri care au o activitate susţinută la patul bolnavilor. Şi aici au fost depistaţi un număr de germeni. Se pare că nu întodeauna înainte de a-şi pune mănuşile pe mâini, infirmierele folosesc dezinfectante. Deci, recomandarea mea, este ca de acum încolo să-şi dezinfecteze cu atenţie mâinile. În plus s-a constatat că sălile de operaţie nu sunt impregnate cu microbi, asta pentru că mai avem şi alte soluţii pentru dezinfecţie. De exemplu avem aparatură specială pentru sterilizarea aeroflorei. În plus, folosim şi alţi dezinfectanţi, decât cei Hexi Pharma. Pentru a nu avea probleme, noi ne-am propus să renunţăm la produsele furnizate prin licitaţie de Hexi Pharma. Deci, le pot spune pacienţilor că pot sta liniştiţi. Un alt lucru important este reducerea numărului de vizite ale aparţinătorilor în spital, care cu toată dezinfecţia cu care se face, pot veni cu microbi. Şi să ştiţi că avem o externalizare a serviciilor pentru dezinfectarea suprafeţelor mari, cu o firmă care foloseşte alte produse. În concluzie, cu atenţie sporită, putem să creştem gradul de inocuitate şi de siguranţă al pacienţilor “, a precizat, managerul Dumitru Secăşan.

61797834.jpgDe pe surse am aflat că şi Spitalului Orăşenesc din Moldova Noua s-ar confronta cu aceiaşi problemă, însă contactat telefonic managerul Milorad Brailă, ne-a declarat că nu are încă un rezultat oficial de la DSP. Acesta a mai precizat că în cadrul unităţii medicale din Moldova Nouă nu a fost semnalat în ultimul an nici macar un caz cu infecţie nosocomială.

Şi substanţele dezinfectante folosite de Spitalul din Oţelu-Roşu au fost verificate, astfel că Ministerul Sănătăţii a deschis o anchetă penală şi aici, însă contactat telefonic de echipa Radio România Reşiţ,a managerul Alin Mihăiescu nu a fost de găsit.

Daiana Roşca