[AUDIO] Probleme grave la Spitalul Județean de Urgență din Reșița

Pacienții din cadrul secției ATI Covid extindere de la Staționarul I din Reșița, etaj 3, au fost evacuați de urgență, sâmbătă, 22 ianuarie, după ce s-au constatat depășiri de peste 30% la concentrația de oxigen în câteva saloane. Problema a fost ridicată astăzi de către președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca în cadrul unei conferințe de presă.

De vină pentru această problemă este o firmă din Severin care a executat lucrările la noua linie de oxigen, pericolul a fost unul extrem, deoarece acele saloane puteau oricând să sară în aer, ne-au comunicat astăzi, atât președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca cât și primarul Reșiței, Ioan Popa. Aceștia acuză conducerea spitalului că a încercat să mușamalizeze problema, care se putea transforma într-un tragic eveniment.

Președintele CJ Caraș-Severin-Romeo Dunca:

De ce nu am fost noi informați de către dânsa că acolo lucrarea este de proastă calitate, cine a făcut licitația? Cine a făcut recepția? Cine a făcut plata? De ce a fost aleasă o societate din Severin care în obiectul de activitate are amenajări de terenuri de golf?” sunt întrebările la care președintele Dunca așteaptă încă un răspuns, având în vedere că acest spital este în subordinea Consiliului Județean.

În continuare, Romeo Dunca susține că managementul nu este de calitate și acest episod îi întărește și mai tare această idee. Dunca înțelege decizia președintelui Consiliului de Administrație al spitalului, Paul Purea de a reevalua în martie activitatea managerului, conform legii însă se întreabă dacă nu cumva a știut de această problemă și consilierul Caius Diaconescu care este angajat al spitalului și în plus este și membru în Consiliul de Administrație.

Poate că poziția și atitudinea domnului Purea o pot înțelege ținând cont de faptul că evaluarea managerului se face pentru activitatea de anul trecut, începând cu 1 martie, aici pot să înțeleg și din punctul acest de vedere am acceptat situația, sigur nu o voi accepta din aprilie încolo după evaluare…Pe altcineva doresc să intreb pentru că domnul Purea nu încasează niciun ban pentru această poziție, nu primește nici măcar 1 leu ca și președinte al Consiliului de Administrație, în schimb, domnul consilier județean Caius Diaconescu care a votat și a aprobat acești bani pentru instalația de oxigen și care este tot timpul prezent în spital, poziția dânsului nu o înțeleg pentru că la momentul ședinței în care am adus în discuție managementul defectos pe care doamna Stancovici îl face, el ar fi trebuit să intre în secțiile ATI, să știe de această lucrare, poziția acestuia nu o înțeleg și ar trebui domnul consilier Diaconescu să ne explice de ce nu a știut de această situație? Sau dacă a știut de ce nu a considerat că managementul este defectos ?”

Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări am luat legătura cu medicul Caius Diaconescu însă acesta ne-a transmis politicos că nu dorește să comenteze acest subiect.

Pericolul a fost unul extrem, deoarece acele saloane puteau oricând să sară în aer, este de părere și primarul Reșiței, Ioan Popa care susține că lucrările au fost făcute de mântuială și asta se poate vedea și din fotografii:

Este o lucrare executată de o firmă din Severin, în care pur și simplu fără să se pună o placă de azbest în spatele țevilor pe care s-a făcut sudura și s-au pârlit toți pereții și lucrarea așa a rămas de 6 luni. Ministrului Rafila i-am adus la cunoștință și aseară mi-a spus că sunt 12 lucrări în România făcute de această firmă pentru care s-a făcut o solicitare de investigație din partea poliției așa că vom face și noi o plângere pe această temă ca să vedem cine a avizat această lucrare și cine va remedia această situație? Pentru că săptămâna trecută, fără ca publicul larg să știe, s-au identificat concentrații de oxigen în saloanele ATI Covid de peste 30%, cu risc de explozie, iar Spitalul Județean nu a informat pe nimeni ci a ținut sub preș aceste date, noi le-am aflat pentru că avem mijloacele noastre de a ne informa din spital, s-au evacuat bolnavii de COVID în alte secții de teamă să nu explodeze, puteam avea, Doamne ferește încă un episod Piatra Neamț, Suceava sau București…dacă domnul Purea sau membrii Consiliului de Administrație ar fi fost în spital să vadă care sunt ultimele lucrări care s-au făcut acolo și ar fi văzut această lucrare probabil că atitudinea dânsului ar fi fost mult mai vehementă, vorbim de vieți umane, aici trebuie să nu avem Pardon, și să nu avem indulgență, în această zonă, repet, vorbim de vieți umane și trebuie să ne comportăm ca atare. Și cei de la ISU ar trebui întrebați de ce nici măcar ei nu mediatizează lucrul acesta? Au venit acolo cu aparatele de măsurat, le vedeți? Au evacuat bolnavii din secție dar știe nimeni nimic”.

Managerul Alina Stancovici nu a luat legătura cu președintele Romeo Dunca, deși spitalul se află sub coordonarea Consiliului Județean însă vine cu câteva precizări în legătură cu acest subiect printr-un comunicat de presă:

În cursul după amiezii de sâmbătă, 22.01.2022 la controlul efectuat din trei în trei ore de reprezentanții ISU, s-a înregistrat o concentrație mai mare de oxigen în 2 saloane de extensie ATI. De îndată, managerul a venit la spital, problemele fiind identificate de cei de la ISU împreună cu doi reprezentanți ai firmei care a realizat lucrarea pentru coloana de oxigen și au identificat problemele. Pe extensia ATI se aflau 6 pacienți iar cei care se aflau în saloanele cu concentrație mare de oxigen au fost mutați pe alte saloane ale Extensiei ATI-noncovid. Deși pericolul fusese înlăturat având în vedere că lucrarea este în garanție pentru a putea face o verificare, firma a fost notificată în acest sens. Împreună cu medicii de gardă ATI, dr. Mihaela Boescu și Iulian Bura dar și șeful secției ATI, Evelina Gurămare s-a decis mutarea pacienților pe sectorul ATI non-Covid, evident în zona separată ca și circuite pentru ca extensia în cauză să poată fi verificată.

Dat fiind spațiul gol al acesteia, au fost înlocuite două prize de oxigen și am decis schimbarea ușilor vechi cu altele noi din termopan și lărgirea cadrului acestora, astfel încât patul ATI să poată fi scos cu tot cu pacient, în caz de pericol deoarece patul ATI are o lățime mai mare decât cadrul ușilor clădirii din 1976.

Toate cele interprinse s-au realizat cu avize ale Direcției de Sănătate Publică. Pe parcursul întregii zile de duminică, directorul DSP, Dan Miloș, fiind prezent în spital împreună cu dr. Alexandru Rogobete, consilier onorific al ministrului Sănătății, managerul spitalului județean și șeful secției ATI.

În acest moment, nu există probleme legate de oxigen, iar pe zona de extensie ATI se fac lucrări de renovare și aducere la standarde impuse de ISU, pentru căile de evacuare sau acces în saloane, lucrări realizate prin donații. Tot astăzi, președintele Consiliului de Administrație Dr. Paul Purea a fost prezent în spital și a verificat stadiul lucrărilor”, ne informează printr-un comuniact de presă, managerul Alina Stancovici.

Contactat telefonic în legătură cu acest subiect și președintele Consiliului de Administrație Paul Purea vine cu detalii de la fața locului, pentru că astăzi și-a petrecut ore bune în cadrul extensiei ATI pentru a verifica situația:

Chiar sunt pe șantier acum cu doamna manager și cu doamna doctor, șefa de la ATI și chiar la ora aceasta se găsește în spital controlul ISU, noi bănuim că nu mai există niciun fel de scurgere de oxigen. Eu sunt întotdeauna un om al dreptații și doresc să găsim soluții pentru remedierea unei situații ori cum o spun în permanență sistemul medical din România se găsește într-o mlaștină și dumneavoastră știți că totul vine de la bani și spitalele sunt subfinanțate și nu este doar cazul spitalului nostru iar pandemia a venit și ne-a găsit nepregătiți asta este clar și am început să improvizăm, exact ceea ce fac românii de 30 de ani, foarte mulți deștepți sunt care cred că lucrurile acestea se fac de la o zi la alta dar nu se fac așa și sunt oameni care chiar își dau silința și vor să facă ceva pentru spital și pentru sănătatea cărășenilor”.

În cadrul conferinței de astăzi, președintele Romeo Dunca ne-a declarat că din câte a aflat nici directorul medical Cosmin Librimir nu a fost anunțat în momentul în care s-a produs această scurgere de oxigen. Noi l-am contactat astăzi și avem un punct de vedere sincer din partea directorului medical:

În legătură cu problema Spitalului Județean este exagerată expresia a sări în aer, da… avem o problemă cu instalația de oxigen pe care am realizat-o cu ceva vreme în urmă, am apelat la bunăvoința domnului Dunca și pentru această chestiune au fost achiziționate acele bile anti incendiu. Nu am făcut eu pozele, mi-au parvenit și sunt identice cu situația din ziua de astăzi și în următoarele 7 zile trebuie să rezolvăm problema respectivă. Am luat atitudine ca să se miște lucrurile cum trebuie, eu am căutat firma pe net și întradevăr se ocupă și de terenurile de golf, mi-am permis să fac o glumă, că nu se pricep cu oxigenul dar o punem de un golf dar a fost o glumă ca să zic așa neagră, pentru că am cerut părera altei firme, o firmă care montează gaze medicale și ei au fost stupefiați de cum arată lucrarea și mi-au trimis o poză cum lucrează ei iar diferența este de la cer la pământ”

Directorul medical, Cosmin Librimir a acceptat să ne ofere și mai multe detalii despre acest subiect dar și despre alte probleme ridicate de președintele Romeo Dunca în conferința de astăzi, subiect pe care îl vom aborda într-un alt articol. Între timp, poate ne răspunde la telefon și managerul Alina Stancovici deoarece așteptăm un răspuns la întrebările pe care președintele Romeo Dunca le scoate în evidență prin intermediul presei.
  1. De ce nu s-a implementat programul de monitorizare a programului de lucru al întregului personal din spital?
  2. De ce nu a fost schimbat sistemul de achiziție a medicamentelor, sistem care să permită cumpărarea de medicamente cu același conținut, dar mai ieftine?
  3. De ce pe fondul sărăciei face achiziții de medicamente în valoare de 5 milioane de euro cu tot cu TVA? De ce nu facem licitațiile pe sume mai mici, astfel încât să le putem repeta?
  4. De ce nu a fost informat Consiliul județean, cel care a alocat banii pentru instalația de oxigen de la Staționarul 3, că acolo lucrarea este de proastă calitate; cine a făcut licitația, cine a făcut recepția și cine a făcut plata și de ce a fost aleasă o societate din Severin, cu obiect de activitate amenajări de terenuri de golf?

Sursa foto și video: Consiliul Județean Caraș Severin

Cele mai citite

Related Articles