O parte din zona centrală a Timişoarei a ramas, luni seara, fara Internet si semnal la televiziune sau telefonie dupa ce reprezentantii Primariei, in frunte cu Nicolae Robu, au taiat mai multe cabluri care atarnau pe stalpi, nemultumiti ca proprietarii lor nu le-au mutat in subteran.

Operatiunea de taiere a cablurilor aeriene a fost initiata de primarul Timisoarei, Nicolae Robu. Astfel, luni seara, reprezentanti ai Primariei Timisoara s-au deplasat in zona Podului Mihai Viteazu, aflat in centrul orasului, pentru a reteza mai multe fire detinute de opt operatori de telefonie, televiziune si Internet. Acesti furnizori au fost notificati in mai multe randuri sa-si mute cablurile in subteran, insa nu au raspuns solicitarilor facute de Primaria Timisoara, motiv pentru care s-a luat decizia de a se interveni in forta.

Primarul Timisoarei, prezent la actiune, a declarat ca s-a luat decizia de a se interveni cu „ghilotina”, dupa ce a observat ca proprietarii cablurilor aeriene nu au dorit cu „vorba buna” sa le mute in subteran. In urma acestei interventii, o parte din zona centrala a Timisoarei fara Internet ori semnal la televiziune sau telefonie.

„Am anuntat destul de demult ca vine momentul in care declansam pur si simplu o campanie de taiere a cablurilor pentru a-i obliga pe proprietarii lor sa le duca in subteran. Au fost notificati, rasnotificati, dar, din pacate, niciodata nu s-au dovedit constructivi. In aceasta seara am stabilit ca vom fi aici si eu si colegii care se ocupa de problemele acestea si vom incepe sa taiem cablurile. Au auzit si acum sunt si unii proprietari prezenti aici si isi taie singuri cablurile.

Nu stiu cate persoane vor fi afectate, mie imi pare foarte rau pentru cetateni, pentru ca ei nu au nicio vina, ei sunt abonati la diversi operatori pentru diverse servicii, de vina sunt furnizorii respectivi, ca nu-i respecta pe abonatii lor, ca daca i-ar fi respectat, nu ar fi creat aceasta situatie. Ei bine, se va face cu ghilotina daca nu merge cu vorba buna. Vom continua si nu ne vom opri pana cand nu vom scapa orasul de cabluri aeriene”, a afirmat Nicolae Robu.

Dupa ce doi muncitori au urcat cu o autoscara pentru a taia cateva fire, si primarul Timisoarei a dorit sa repete operatiunea. Astfel, dupa ce si-a pus o casca de protectie pe cap si o centura, Nicolae Robu a urcat in nacela unei autoscari. Un trecator i-a strigat primarului ca poate va taia cablul care merge spre sediul municipalitatii.

„Si daca merge la Primarie, asta e, sper sa nu mearga la Primarie, dar hotararea este ferma, scapam orasul de cabluri aeriene. Nu stiu unde merge, noi nu vrem sa lasam pe nimeni fara Internet, fara televiziune, fara telefonie, nu vrem asta, dar nici nu mai putem tolera ca orasul sa fie plin de cabluri aeriene”, a precizat Nicolae Robu inainte de a taia cablul.

Dupa ce operatiunea a fost dusa la bun cu sfarsit, edilul a spus: „victorie”.

Pe de alta parte, reprezentantul unui operator de telefonie mobila prezent la fata locului a afirmat ca vor fi afectati foarte multi abonati ca urmare a taierii cablurilor.

„Foarte multi oameni vor fi afectati. Unele cabluri care sunt aici sus si au fost taiate alimenteaza statiile de telefonie mobila, iar acestea nu mai emit semnal pe telefonia mobila. Nu stiu sa va precizez cat timp vor sta abonatii fara servicii, poate sa fie si luni de zile. Exista si cabluri de telefonie mobila, televiziune, Internet.

S-au facut somatii, dar nu se poate de pe azi pe maine sa bagam cablurile in pamant, nu este asa simplu. Trebuia Primaria sa acceseze fonduri europene si sa faca canalizatie. In cinci ani de zile, ramanea canalizatia Primariei si aceasta castiga un ban. Nu i-a interesat asta. La Cluj, de exemplu, de ce s-a putut? Aceiasi distribuitori care au cablurile pe stalpi sunt si la Cluj, acolo de ce s-a putut in parteneriat cu primaria sa se faca canalizatie? S-au incercat discutii cu primaria pe aceasta tema, dar se pare ca nu avem cu cine discuta, oameni incompetenti la primarie, asta e adevarul. Daca erau oameni competenti, cablurile erau demult ingropate in pamant„, a declarat Aleksandar Stancovici, reprezentantul unui operator de telefonie mobila.

De asemenea, reprezentanul unei firme care ofera servicii de Internet, televiziune si telefonie mobila a precizat ca vor fi afectate aproximativ o mie de persoane juridice din centrul Timisoarei, plus persoane fizice. Reprezentantii Primariei Timisoara au continuat operatiunea de taiere a cablurilor aeriene pana aproape de Piata Victoriei, pe o portiune de cel putin o suta de metri.

Sursa: ziare.com

Foto: libertatea.ro