Prima pagină » Actualitate » Primăria Timișoara a desființat 12 terase ilegale din centrul orașului
Primăria Timișoara a desființat 12 terase ilegale din centrul orașului
După expirarea ultimatumului de șapte zile, Primăria Timișoara a trecut la fapte. În această dimineață, 12 terase fără autorizație din centrul istoric au fost desființate.
Articol editat de Daiana Rosca,
8 mai 2025, 11:50 / actualizat: 8 mai 2025, 13:26
Angajații municipalității au intervenit încă de la primele ore ale dimineții, pentru a ridica mobilierul: mese, scaune și umbrele; amplasat ilegal pe domeniul public. Potrivit primarului Dominic Fritz, acțiunea vizează respectarea regulamentului local privind ocuparea spațiului public și eliminarea abaterilor care afectează aspectul și siguranța zonei centrale.
„Nu acceptăm ca unii să sfideze regulile. De aceea, am ridicat astăzi 12 terase din centrul Timișoarei, care nu aveau autorizație. Nu înseamnă că unii nu au încercat să obțină acte în ultimele șapte zile, dar trebuie dosare complete. Unii nu vor să plătească, alții s-au obișnuit că merge și așa”, a declarat pentru Radio Reșița, primarul Dominic Fritz.
De ce au fost ridicate terasele ilegale?
Primăria Timișoara a anunțat în 29 aprilie, că 12 dintre cele aproape 100 de terase din centrul orașului funcționau fără autorizație. Patronii acestor spații au primit un termen de 7 zile pentru a intra în legalitate. Cei care nu au reușit, fie din lipsa actelor, fie pentru că nu au obținut acordul vecinilor, s-au trezit cu echipele primăriei la ușă.
Primarul a subliniat că acțiunea nu este o pedeapsă, ci o măsură fermă pentru respectarea legii:
„Indiferent de motive sau de scuze, astăzi e clar că suntem fermi. Nu e o răzbunare. Oricine vine cu documentație completă poate închiria spațiul public la un preț avantajos, 2 lei pe metru pătrat pe zi și poate deschide o terasă legal.”
Ce presupune deschiderea unei terase legale în Timișoara?
Pentru a ocupa legal domeniul public în Timișoara, operatorii trebuie să respecte un regulament aprobat de Consiliul Local, care prevede:
Respectarea normelor privind aspectul, amplasamentul și siguranța terasei;
Obținerea acordului vecinilor dacă terasa se amplasează în fața fațadei acestora;
Plata unei chirii de 2 lei/mp/zi în zona A, în sezonul estival;
Depunerea unui dosar complet cu toate avizele necesare.
Operatorii comerciali se pot autoriza oricând, în conformitate cu legislația. Doar după obținerea autorizării pot să amplaseze mobilierul și să funcționeze. Municipalitatea va continua operațiunile de verificare în toate zonele orașului, prin intermediul Poliției Locale.