Primăria Arad vrea să implementeze un sistem de închiriere a bicicletelor

Primăria Arad urmează să implementeze un sistem de închiriat biciclete în municipiu. Investiţia este în faza de aprobare a studiului de fezabilitate, proiect care se află pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Municipal de joi, 20 decembrie 2018.

Aşa cum se arată şi în expunerea de motive “Structura urbană compactă a orașului și topografia sa fac din Arad un oraș ideal pentru promovarea traficului cu bicicleta”.

Introducerea în municipiu a acestui tip de transport ecologic, prin promovarea unui sistem de închiriere biciclete (sharing bike), va asigura legături îmbunătățite cu mijloacele de transport în comun și accesibilitate sporită în orele de vârf și în afara lor, în scopul deplasării la locul de muncă, scopuri comerciale și de agrement.

Pentru a maximiza succesul sistemului de închiriat biciclete se propune implementarea acestuia în primul rând în zonele cu cea mai mare cerere și mai mulți utilizatori. Mai exact 22 de staţii vor fi amenajate în centrul orașului, la gara centrală și în fiecare cartier, distanța medie între stații fiind 1300 m. Acest lucru va permite un acces facil la o bicicletă pentru o plimbare scurtă din orice zonă spre o zonă de servicii, comercială etc. și va oferi o alternativă de parcare a bicicletei, în cazul în care stația de destinație este plină.

Numărul de biciclete propus pentru o stație este 20, iar numărul locurilor libere propus pentru parcare este 4, pentru a permite utilizatorilor să returneze bicicleta la stația dorită. Sistemul de stocare a bicicletelor este unul modular, astfel că se vor putea muta module de la o stație la alta, funcție de necesitate.

Pentru asigurarea funcționalității sistemului, fiecare terminal din stații va fi dotat cu un sistem de informare a utilizatorilor cu privire la capacitățiile disponibile din toate stațiile sistemului, dar și a stațiilor adiacente. Serviciul de închiriere a bicicletelor asigurat prin sistemul “AradBikes” va funcționa non-stop.

Rețeaua “AradBikes” va oferi un terminal automat la fiecare post care să permită închirierea unei biciclete pe baza unui card de abonament sau card bancar.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 5.028.405,72 lei (TVA inclus) şi este estimată că se va realizare în 24 luni. Finanţarea investiţiei se face din fonduri ale bugetului general consolidat şi alte surse atrase în condiţiile legii.

În prezent Municipiul Arad dispune de o rețea de 135 km de piste de biciclete, din care 122,5 km realizați printr-un proiect finanțat prin POR 2007-2013 și 12,5 km realizați cu finanțare din bugetul local.

Iată şi lista cu locațiile Stațiilor de închiriere biciclete în Municipiul Arad

Nr. crt. Locație
1 B-dul Revoluţiei – parcare mediană zona Primărie
2 P-ta Podgoria-Calea luliu Maniu int. cu P-ța Caius lacob
3 Zona Fortuna – Calea Aurel Vlaicu, colț cu str. Dâmboviței
4 Zona Polivalentă-P-ța Sporturilor, lângă intrare bazin înot
5 P-ța Bujac-lângă stadion
6 Calea Bodrogului-în parcare cimitir Pomenirea
7 B-dul Revoluţiei în P-ța A. Iancu – Teatru
8 P-ța Arenei, colț cu str. Mucius Scevola
9 P-ța Mihai Viteazu – B-dul Ștefan Augustin Doinaș
10 P-ța Gării – B-dul Revoluției
11 P-ța Uta- Calea Aurel Vlaicu
12 Calea Timișorii-între str. Lugojului și strada Cibinului
13 Calea Radnei intersecție cu str. Prieteniei și str. Mioriţa
14 Zona 300- str. General G. Magheru între str.Dr. Cornel Radu și E. Drăgan
15 Grădiște – str. Petru Rareș
16 Zona P-ța Sârbească – parc
17 Cartier Alfa-str. A. Suciu intersecție cu str. Barbu Lăutaru
18 P-ța Obor-str.Pădurii intersecție cu str. Căpitan Ignat
19 Str. Vârfu cu Dor intersecție cu str. Blanduziei
20 P-ța Spitalului – Intim
21 Str. Hatman Arbore – pe str. Dunării
22 Gara Aradul Nou-str. Stefan cel Mare între str. Caransebeș și str. N. Gogol

De același autor

Related Articles