Premieră la Teatrul de Vest – Creeps, un spectacol avangardist!
Teatrul de Vest prezintă sâmbătă 𝟏𝟎 𝐦𝐚𝐢, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗:𝟎𝟎,𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐞𝐫𝐚 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 „𝐂𝐫𝐞𝐞𝐩𝐬”, 𝐝𝐮𝐩ă 𝐋𝐮𝐭𝐳 𝐇𝐮̈𝐛𝐧𝐞𝐫, 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐚: 𝐀𝐥𝐞𝐱 𝐈𝐚𝐧𝐚̆𝐬̦𝐢.

Articol editat de Anca Bălălău, 9 mai 2025, 16:20
Inedit prin mesaj și adaptare scenic, Creeps e un spectacol despre imagine — cea pe care o afișăm, o vindem și, într-un final, o confundăm cu cine suntem. Într-o lume dictată de algoritmi, reach și branding personal, generația crescută sub imperativul performanței caută să-și amintească cine era înainte să o coste „să fie”. Un colaj de identități digitale, referințe pop și reflecții asupra capitalismului, social media și imposibilității comunicării sincere. Un spectacol despre noi, cei care ne performăm viața… și despre ceea ce pierdem între timp.
Nominalizat la Premiile UNITER pentru „Cel mai bun debut” cu spectacolul „Elif și ploaia”, montat la Teatrul Regina Maria din Oradea, regizorul 𝐀𝐥𝐞𝐱 𝐈𝐚𝐧𝐚̆𝐬̦𝐢 𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐚𝐜𝐮𝐦 𝐥𝐚 𝐑𝐞𝐬̦𝐢𝐭̦𝐚 cu acest nou proiect ce promite să lase urme adânci.
’’ Atunci când fac un text, eu obișnuiesc să îi dau subtitluri, doar pentru propriul proces analitic și creativ. Acest spectacol, se numește, în agenda mea „Creeps sau cine eram înainte să mă coste să fiu?”. Despre asta este vorba, comercializarea imaginii unui om în societatea capitalistă contemporană. Faptul că suntem obligați, de relațiile de producție și de lumea digitală, să ne croim atent o imagine pe care o putem vinde, și reușim asta într-o așa măsură încât nu mai avem vreo idee cine suntem. Cu asta am lucrat în procesul nostru, imagini ale noastre, autentice sau fabricate, ale internetului, ale culturii, ale politicii, ale istoriei. Puse împreună, puse în conflict, încercând să înțelegem cine eram.
Mi-aș fi dorit să fac un spectacol care să vorbească despre Reșița, despre relațiile sociale de aici, nostalgia care plutește în aer, despre privatizări, tranziția post-decembristă. Dar nu avem timp, iar vina nu este a echipei sau a teatrului. Vina este una structurală, modul în care funcționează azi producția e intenționat croit astfel încât să nu dea timp pentru o analiză în profunzime a societății. E nevoie să fim superficiali ca să vindem, să vorbim despre lucruri superficiale. În adâncul lui, este un spectacol despre imposibilitatea comunicării sincere astăzi, despre cum nu am fi putut vreodată face un spectacol despre Reșița.
Și este un spectacol pentru generația mea. Un spectacol despre o generație care a fost crescută sub imperativul de a performa și apoi i-a fost rezolvată, de către social media, această nevoie. Social media ne-a dat structurile ce ne permit și obligă să performăm tot ceea ce facem tot timpul.
Bo Burnham a înțeles acest lucru când a scris melodia „Welcome to the internet” și este pentru noi o sursă de inspirație. Apoi, Guy Debord este altă sursă, iar spectacolul a fost gândit în dialog cu cartea lui „Societatea spectacolului”. Apoi vorbim despre brainrot și despre curentul brat, despre castinguri, reach, AI și algoritmi care ne dictează „libera exprimare”. Vorbim despre Charlie XCX, Kendrick Lamar, Radiohead, oameni care poate au crezut în ceva înainte să îi coste să fie. Vorbim despre TikTok, Youtube, vorbim despre branduri de îmbrăcăminte, vorbim despre cum se speculează financiar dezastrele lumii noastre. Vorbim despre toate acele lucruri care nu ne mai lasă să fim,’’precizează tânărul regizor, Alex Ianăși.
Regia: Alex Ianăși
Distribuția:
Petra – Ioana Tănasă/ Theodora Pintilie
Maren – Raluca Balan
Lilly – Denisa Tudora
Regizorul – Andrei Pleșa
Scenografia digitală (design video) – Milena Muranyi
Muzica – Raw Creatives Group
Coregrafia – Irina Dănescu
Creeps este o invitație la dialog între generații, un mod de a ne aduce împreună nu doar pe online ci și în viața de zi cu zi.
Dramaturgul reprezintă dramaturgia germane contemporană. Născut în 1964, Lutz Hübner a studiat mai întâi germanistică, filosofie și sociologie, apoi actorie. Primii pași în teatru i-a făcut ca actor.
A jucat în mai multe teatre, apoi a început să regizeze. Din 1996 e scriitor și regizor liber profesionist. A devenit cunoscut mai întâi prin piese adresate publicului tânăr, în special prin Inimă de boxer. Apoi a început să scrie și pentru publicul adult, fiind preocupat de teme de actualitate, ca de pildă scandalul băncilor berlineze de la începutul anilor 2000, lumea muncii în marile corporații etc.
Este un dramaturg extrem de productiv, care a scris în jur de 40 de piese. În 1998 fost distins cu Deutscher Jugendtheaterpreis (Premiul german pentru teatru de tineret) pentru Inimă de boxer. A fost premiat, printre altele, și de ASSITEJ (Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret).
Radio România Reșița este partener media al Teatrului de Vest!
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro