Polițiștii cărăşeni verifică siguranța derulării operaţiunilor cu numerar de la ATM-uri

261

Controalele au început în luna martie a acestui an şi se derulează sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică. Până acum au fost controlate 114 ATM-uri, dintre care 58 amplasate în afara unităților bancare, spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei cărăşene, Alina Boeru. Au fost constatate şi unele deficienţe şi s-au dat amenzi.

„Controalele au fost organizate pentru a identifica vulnerabilităţile automatelor bancare, modul în care s-a efectuat analiza de risc la securitate fizică și în care băncile și prestatorii de servicii de securitate își respectă obligațiile legale din domeniul pazei, protecției și alarmării împotriva efracţiei. Rezultatul verificărilor arată că unitățile bancare au efectuat analiza de risc la securitatea fizică pentru mai mult de 60% dintre ATM-uri, toate având implementate măsurile dispuse de către evaluatorul de risc autorizat, pentru restul constatându-se faptul că această activitate este în curs de derulare sau în faza de licitație. De asemenea, au fost constatate unele deficienţe privind respectarea cerințelor de securitate, fapt pentru care unitățile bancare în cauză au fost sancționate contravențional cu amenzi de 7.000 de lei. În alte cazuri, au fost stabilite măsuri şi termene de remediere a deficienţelor constatate. Polițiștii vor continua și în perioada următoare verificările asupra modului în care sunt respectate prevederile legale de către unitățile bancare și prestatorii de servicii de securitate”.

Poliţiştii ne avertizează să nu lăsăm la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul bancar! Dacă acesta se blochează în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales nu spuneți nimănui PIN-ul! Apelați la numărul de telefon pus la dispoziție de unitatea bancară, care, de regulă, este afișat pe ATM.

Skimmingul constă în instalarea de dispozitive la bancomate sau POS-uri, prin care sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărţilor de credit care, ulterior, pot fi folosite pentru inscripţionarea unor noi cărţi de credit, cu care se fac extrageri de numerar. De asemenea, alt mod infracțional pentru obținerea datelor în vederea clonării cardului este „bucla libaneză” – un dispozitiv care se montează la gura bancomatului și care blochează cardul înăuntru. Imediat apare un ,,binevoitor” care își oferă ajutorul, află PIN-ul chiar de la client și, după plecarea acestuia, scoate cardul din bancomat.