Pesta porcină africană instituie filtre în trafic şi videoconferinţe cu primarii în… Vest

Prefectul Eva Georgeta Andreaș a condus, astăzi, o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, convocată ca urmare a apariției unor cazuri de îmbolnăvire și mortalitate la specia suină (pesta porcină africană) în județul Arad, la limita cu județul Timiș.

În urma informaților primite, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a întreprins o serie de măsuri: instituirea uni filtru rutier pemanent pe drumul ce leagă localitatea Periam de Arad – filtru care are în componență un medic veterinar și polițiști – verificarea stării de sănătate a porcilor din exploatațiile nonprofesinale din Sânpetru Mic, Periam și Variaș, în urma acestor verificări reieșind că nu există nicio suspiciune de boală, la această oră.

La ședință au participat primarii localităților Variaș, Periam și Orțișoara, directorul Smithfield Romania, reprezentanți ai fondurilor de vânătoare din zonă, alături de reprezentații instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Prefectul Eva-Georgeta Andreaș a cerut fermitate în luarea tuturor măsurilor necesare pentru a preveni apariția pestei porcine africane in județul Timiș, atât la nivelul unităților administrativ-teritoriale, cât și pe fondurile de vânătoare. Totodată, prefectul Eva-Georgeta Andreaș a cerut primarilor să convingă cetățenii că pesta porcină africă reprezintă o problemă importantă și că este necesară luarea  tuturor măsurilor necesare de prevenție, dat fiind faptul că această boală a apărut în județul Arad,  la limită cu județul Timiș.

S-a decis că jandarmii și poliția vor patrula în localitățile din zonă (în ambele județe Timiș și Arad), dar  și interzicerea  târgurilor de animale. La fel, reprezentanții fondurilor cingetice vor verifica continuu fondurile de vânătoare și vor anunța dacă observă vreun mistreț decedat.

În plus, primarilor localităților din zonă li s-a cerut să identifice locurile în care se vor neutraliza  și îngropa cadavrele în cazul aprariției unui focar de pestă porcină.

A fost punctată și legislația  în vigoare, inclusiv articolul din 355 din Codul Penal conform căruia este infracțiune răspândirea bolilor la animale.

Totodată, HG 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravenților la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și Ordinul 40 /2010 al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor privind identificarea animalelor prevăd sancțiuni dure.

În acest context, se impune ca orice deces al unei suine să fie anunțat, imediat, în caz contrar aplicându-se prevederile lemale mai sus menționate

A fost prezentat și Planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine, conform căruia în cazul în care apare un focar de pestă porcină africană se vor institui filtre pentru dezinfecția mijloacelor de transport și dezinfectatoare de picior pentru pietoni. Totodată, în cazul apariției pestei porcine africane, gestionarii fondurilor cinegetice vor recolta integral mistreții prin metode de vânătoare.

De același autor

Related Articles